Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Ny coronavåg drabbar Israel

Veckans nummer Publicerad: 2020-07-09 00:00

– Kanske vi öppnade landet lite för tidigt för att Israels ekonomi påverkades så mycket av nedstängningen i samband med coronapandemin. Nu har vi fått stora folksamlingar med demonstrationer av olika slag, men också stora samlingar på fester och nere vid havet.    

Det berättar konstnären och författaren Birgitta Yavari i en telefonintervju med Hemmets Vän. Hon är född i Sverige men har bott i Israel sedan 1970-talet.

Kulturevenemang av olika slag ordnas varje höst runt om i Jerusalem. Då är också Birgitta Yavaris hem i exklusiva kulturkvarteren i Yemin Moshe en av platserna. Hennes konst och hennes hem visas för cirka 2 000 besökare. Hur det blir i höst vet hon inte i nuläget.

En andra coronavåg

Genom restriktionerna på grund av coronapandemin blev påsk-firandet i landet en påminnelse om kampen för livet under den första påsken för cirka 3 500 år sedan. Då lämnade cirka två miljoner judar Egypten efter 400 år och återvände till det landområde som patriarken Abraham utlovats av Gud som det judiska folkets land.

– Årets påskfirande blev genom restriktionerna på grund av pandemin mycket speciellt, berättar hon.En andra våg av coronan har lett till nya, hårda restriktioner. Cirka 1 500 kronor får den böta som rör sig utomhus utan skyddsmask.

– Personer som deltar i kulturella aktiviteter eller ungdomar som gärna möts på barer, diskotek och restauranger är de som kanske mest lider av restriktionerna. Turistindustrin, en stor inkomstkälla för Israel, är allvarligt påverkad av pandemin. Endast judiska medborgare får komma in i landet. Den högteknologiska industrin klarar sig mycket bättre ekonomiskt.

Judiska medborgare bosatta i andra länder ansöker nu i stora grupper att få återvända till landet och invandringen är dramatisk.

– Israel välkomnar att judiska medborgare återvänder. Den växande antisemitismen i många länder driver på denna invandringsvåg.

Läs mer i Hemmets Vän nr 28 – 2020


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans nummer

Ökande pandemitrend oroar
Spända Kinarelationer – Indien närmar sig EU
Radio Hope vill utmana med ett tydligt budskap
"Utan bin stannar världen"
"Jag saknar publiken"
Jubel över uppgörelse efter EU:s maratonmöte
"Bra för Sverige, bra för EU"
"Att acceptera är det viktigaste"
"Lär unga att ställa rätt frågor"
Nu reser Oasrörelsen genom Sommarsverige


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto
Taltidning

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies