Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Israel ständig stötesten

Ledare Publicerad: 2020-07-09 00:00

”Det här är ditt land, det här är mitt land, Skåne och Gotland och upp till Lappland … det landet tillhör dig och mig …”, sjunger musikern Ingemar Olsson i en uppmärksammad video. Inte så många boende i Sverige skulle ifrågasätta detta budskap. Men om vi låter sångtexten i stället handla om Israels land blir det plötsligt mycket mer kontroversiellt. Israel hävdar att det land som FN gav dem 1948 egentligen är mycket större och bygger på 4 000-åriga bibliska texter i 1 Mosebok. Men palestinier, exempelvis på Västbanken och även många av de omgivande 22 arabisktalande länderna i Mellanöstern, skulle hellre se att Israel mer eller mindre utplånades från kartan.

Just nu tycks de forna politiska fienderna Fatah och Hamas hitta varandra i den gemensamma fienden Israel, när den israeliska regeringen under premiärminister Netanyahu vill annektera mer av Judéen och Samarien. Israel anser att mer land än idag tillhör dem historiskt sett. Palestinier, araber och många nationer i väst menar att Israel  ligger på palestinsk mark.

Livet är svårt för många palestinier på Gazaremsan och på Västbanken, men samtidigt har Israel länge försökt lindra nöden med många olika humanitära insatser. Det har inte alls varit lika påtagligt från omgivande arabiska folk.Hotet mot Israel idag kommer inte enbart från omgivande grannfolk. En ny våg av smittade i coronapandemin har tvingat Israels regering till hårda restriktioner och höga böter om man exempelvis rör sig ute på gatorna i städerna utan munskydd. Kampen för livet är hård på olika fronter.

En biblisk text i Sakarja 12, cirka 2 500 år gammal, talar om att Jerusalem ska bli en lyftesten för folken: ”Var och en som försöker lyfta den skall sarga sig, och alla jordens folkslag skall samla sig mot den.” Den växande konflikten med palestinier, Iran och andra folkslag kanske visar att denna profetias fullbordan närmar sig?

Vilken ståndpunkt man än har om Mellanöstern tycks konflikten vara mer eller mindre olöslig. En tvåstatslösning innebär en delning av Jerusalem i en palestinsk och en judisk del. Den svenskfödda författaren Birgitta Yavari, boende i Jerusalem, som intervjuas i dagens Hemmets Vän, menar att inget annat land i världen skulle acceptera att deras huvudstad delas med andra folk och länder.

Men inte ens palestinier boende på Västbanken eller bosatta i dagens Israel är överens om hur en fredlig framtida lösning ska se ut. En del araber i Israel vill hellre bo där än flytta tillbaka till palestinska områden. Bland synpunkterna finns allt ifrån att Israel är en ”inkräktare”, ”ockupant av palestinsk mark” till att Israel är ett tryggt land att bo i.

En växande immigration av judar från andra delar av världen till Israel har också olika orsaker. Den tilltagande antisemitismen i många länder gör det alltmer otryggt för judar. Till och med i svenska kommuner som Malmö känner sig judar förföljda av kommuninvånare med annan kulturell bakgrund.Konflikten mellan Israel och omgivande arabisktalande nationer kan inte enbart betraktas med startdatum 1948, lika lite som Sverige skulle uppfattas som en egen nation först efter att alla medborgare fick rösträtt 1921. Judarnas 4 000 år långa historia måste också finnas med i bilden liksom att ett land har rätt till trygga och säkra gränser.

Hemmets Vän

9 juli 2020


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)



Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Ledare

Allvarligt när rysk propaganda når USA
Bordsbön i kristen förskola godkänns
Bred samverkan ska bryta kriminaliteten
Inga mål fredade för ryssarnas bomber
Orimliga föräldrakrav
Underskattat motstånd
Orädd Putinkritiker död
När nöden ger ett gungfly
Använd fastetiden väl
Oläkta sår från krigsåren


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies