Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Pingströrelsens vägval

Veckans kommentar Publicerad: 2020-07-09 00:00

En rubrik i tidningen Dagen får mig att stanna upp. Doktoranden och bibelvetaren David Svärd skriver i en debattartikel om bibelsyn i pingströrelsen att ”Knutby är helt unikt i Pingst”. Det är en rubrik med dubbel betydelse. Svärd menar förstås att detta är en engångsföreteelse i Pingströrelsen, att det bara hänt en gång och aldrig kommer hända igen. Samtidigt är det unika med Knutbytragedin att den skedde i just en pingstförsamling och bland människor med bakgrund i andra pingstförsamlingar.

Hemmets Vän har alltid varit en fristående tidning, men vi har långa och viktiga band till Pingströrelsen liksom till flera andra folkrörelsekyrkor. Vi vill inget hellre än att det ska gå väl för den kristna kyrkan i Sverige och att evan­geliet om Jesus ska nå ut och vidare till nästa generation. Därför är det viktigt hur Pingströrelsen hanterar Anna Lindmans Knutbydokumentär och efterspelet kring den. Det går inte att bortse från genomslagskraften hos Uppdrag Granskning, och för den som är kristen och uppvuxen i frikyrkan är det en smärtsam upplevelse att se den. Ord skapar världar och kulturer, och vad händer nu med kristna begrepp som församling, pastor och profetia? Hur klingar Filadelfia och Pingstförsamling i sekulära öron efter dokumentären? Det är förmätet att tro att en ickekyrklig genomsnittlig svensk ska kunna urskilja nyanserna i språkbruk och begrepp när det kommer till kristen tro. ”Jo, vi använder samma ord, men hos oss är pastor någon helt annat.”

Det här ställer nya krav på Pingströrelsen. Hur ska man tala om tro i tider där dokumentärer i teve ger en nidbild av det kristna språkets heligaste ord och uttryck, för att inte tala om begrepp som pingstförsamling och pingstpastor? I kölvattnet från Knutbydokumentären finns nu en tendens att slå ifrån sig kritik och i svepande formuleringar påstå att allt är väl, jobbet är gjort och boken om Knutby är hopslagen och inställd i hyllan. Det förvånar. Är det något Pingst varit mycket framgångsrik med de senaste åren är det att skapa ett tydligt varumärke, ett internt språk och en stark gemenskap mellan pastorerna. Men hur är det med bakomliggande bärande strukturer och teologisk reflektion? För att återknyta till det aktuella exemplet, vad tror Pingströrelsens pastorer om Bibeln? Är det David Svärd som är dess uttolkare? Vad är det man bygger och vilken ledarskapskultur söker man?

Att inte öppna upp för vidare diskussion och transparens efter Knutbydokumentären är riskabelt. Det är inte bara ett vägval för Pingströrelsen vad gäller medial krishantering och strategi, det är också en signal till medlemmarna från ledningen om vilken kultur som nu ska gälla framåt – vad som får sägas och inte. Ett råd i all välmening: öppenheten och respektfulla samtal är enda vaccinationen mot att felaktigt länkas samman med knutbytragedin.

Åke Hällzon


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans kommentar

Advent 2020
Vi bara gör det
Hosianna hemma är också ett Hosianna
Problematiken i USA liknar den svenska
Frankrike visar vägen
Vem kan man lita på?
Nu måste vi mötas – men med avstånd
Covid-19, äldre och kyrkan
Ny undersökning visar på äldres trofasthet
Inte dåligt att ibland må dåligt


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto
Taltidning

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies