Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Cyklonen i forna Östpakistan starten för yrkesskola i Bhola

Veckans nummer Publicerad: 2020-07-02 00:00

– Vi åkte som biståndsarbetare för Pingstmissionen 1969 för att arbeta med uppbyggandet av en yrkesskola och ett alfabetiseringsprojekt i Pakistan. Bara ett år senare slog en våldsam cyklon till i östra Pakistan, i det område som nu är Bangladesh, berättar Lars-Erik Wallhagen.    

Cyklonens katastrofala härjningar i detta fattiga land mobiliserade tre svenska hjälporganisationer, Frikyrkan Hjälper, Erikshjälpen och Pingstmissionens U-landshjälp i en gemensam aktion i katastrofområdet. Det var Petrus Hammarberg på PMU som var nyckelpersonen till denna insats.

– De tre hjälporganisationerna Pingstmissionens U-landshjälp, Erikshjälpen och Frikyrkan Hjälper fokuserade först på katastrofhjälp och att ta ansvar för 200 pojkar som blivit föräldralösa genom cyklonen, berättar Lars-Erik Wallhagen vidare.

– Val i Pakistan, befrielsekriget och kriget med Indien gjorde att många biståndsarbetare lämnade landet i slutet av 1971. Bangladesh föddes i slutet av december 1971.

Återkommer

Cykloner återkommer med visst mellanrum i denna del av världen, men den som inträffade 1970 förde med sig en exceptionell förstörelse.

Innan cyklonen hade Lars- Erik inte varit i Östpakistan, men nu blev han delvis ansvarig för att koordinera hjälparbete på olika sätt.

– Tillsammans med Sven Levin fick jag uppdraget, att med de begränsade resurser vi hade göra en insats inom de ramar som myndigheterna tillät.

Det gällde bland annat att ta hand om 200 föräldralösa pojkar på ön Bhola, ett område som var svårt drabbat av cyklonen. Totalt var det cirka 500 000 som omkom och flera miljoner blev hemlösa. Genom min bakgrund som pilot sökte jag möjlighet att få låna flygplan samt att använda en arméhelikopter. Jag glömmer inte vad en major som jag flög med sa: ”Tänk att få flyga över all korruption och leverera direkt till de behövande.” Denna typ av katastrofhjälp från vår sida pågick till mitten av december.

Yrkesskola byggdes upp

– Mycket snart insåg vi att det behövdes en yrkesutbildning  i området. Vi sökte medel och kunde börja bygga en yrkesskola i Bhola, starta ett fiskprojekt men också byutveckling, läskurser för barnen med mera.

Läs mer i Hemmets Vän nr 27 – 2020


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans nummer

Ökande pandemitrend oroar
Spända Kinarelationer – Indien närmar sig EU
Radio Hope vill utmana med ett tydligt budskap
"Utan bin stannar världen"
"Jag saknar publiken"
Jubel över uppgörelse efter EU:s maratonmöte
"Bra för Sverige, bra för EU"
"Att acceptera är det viktigaste"
"Lär unga att ställa rätt frågor"
Nu reser Oasrörelsen genom Sommarsverige


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto
Taltidning

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies