Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Deras glädje över skapelsen berör tv-tittare

Veckans nummer Publicerad: 2020-06-25 00:00

– Vi behöver i gudstjänsten hitta en balans mellan lidandet, allvaret och glädjen, hoppet, säger pastor Maria Gustin Bergström, som tillsammans med Niklas Hallman leder SVT:s tv-gudstjänster under försommaren från småländska Äppledalen utanför Jönköping. Det blir ett samtal om kärleken till naturen men också om vad som hänt ett år efter Konvertitutredningen, som hon tog initiativet till.

På söndag sänds SVT:s femte gudstjänst från den vackert belägna äppelodlingen i Kaxholmen utanför Huskvarna. Det är Niklas Hallman och Maria Gustin Bergström som leder programmen, som Maria beskriver som en blandning mellan kärleken till trädgården, till musiken och till skapelsen. Tv-gudstjänsterna har fått mycket positiva reaktioner.

– Man skulle kunna säga att det handlar mer om en lekfull enkelhet, där vi jobbade med att det verkligen skulle kännas som att det var vi och några kameror och så bjöd vi in människor i detta. Det är musiken och naturen, som speglas i Guds ljus, att man belyser skapelsen utifrån ett kristet perspektiv, men också med glädjen och naturligheten, säger hon när vi frågar vad som väckt reaktionerna.

Trädgårdsnaturprogram

Maria berättar att den tidigare Kings Kidsledaren och pastorn Niklas Hallman, som också har en egen liten äppelodling, under året hade fått arbete som mustmästare i Äppledalen. Han har under ett par somrar även haft pilgrimsgudstjänster i SVT, och nu ville han ha med Maria som programledare i gudstjänster från de vackra äppelodlingarna utanför Jönköping.

– Vi har känt varandra i ganska många år och vi delar många tankar kring musik, gudstjänst och sådant. Jag har hela tiden jobbat med kreativitet och utveckling, och det har också han gjort. Vi gick liksom igång på det tillsammans och började tänka att det skulle kunna bli mer som ett trädgårdsnaturprogram.

– Det var som om Gud hade förberett något som vi fick upptäcka. Det var ganska påtagligt. Vi hade egentligen ganska kort tid på oss och vi hade aldrig gjort något liknande, men det var som om vi glädjefyllt fick vaska fram vad Gud hade planerat.

Lust och glädje

– Vi ville förmedla att vi får hitta tillbaka till glädjen, upptäcka lusten och att det går att vara ute. Kanske skapa en balans till den andra typen av budskap från kristenheten – som ändå är viktig – att man måste ha hopp, att man får hålla ut och om Guds prövningar.

– Till en natur som var så ofantligt vacker när vi spelade in, bjöd vi in olika gäster. Vi ville ha mycket naturbilder och mycket musik, att det skulle bli en glädje­fylld upptäckt av Guds skapelse, säger Maria Gustin Bergström, tidigare pastor i Linköpings pingstförsamling, civilingenjör och sångare och nu teologistudent.

Läs mer i Hemmets Vän nr 26 – 2020


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans nummer

Luftförsvar stärks "radikalt"
Trump kan komma att ställas inför riksrätt igen
Allt fler lever hemlösa i Sverige
Här utsätts kristna för mycket allvarlig förföljelse
"Ett stort bekymer är drogerna bakom ratten"
Storm av kritik efter resa
Afghanistan: Ökat våld i skuggan av fredssamtal
"Ska vi rädda jobben krävs snabba beslut"
1921 var kvinnornas år
"Ett uppsving för trygg mat under förra året"


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto
Taltidning

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies