Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

"Kyrkorna alltför tysta om sexuella övergrepp"

Veckans nummer Publicerad: 2020-06-25 00:00

Svensk sjukvård klarar inte att möta dem som utsatts för våldtäkt, incest eller andra sexuella övergrepp. Därmed lever man inte upp till den mänskliga rättigheten bästa möjliga hälsa. Det visar Sveriges Kommuner och Regioner i en ny kartläggning, konstaterar bland annat Amnesty Sverige, Ersta Sköndahl Bräcke Högskola, Kvinnliga Läkares förening med flera i en debattartikel i Göteborgs-Posten. Socionomen och terapeuten Anne Holmdahl, Göteborg, har mött många av dessa offer och vet att inte ens kyrkorna är en fredad zon för främst drabbade kvinnor.

Anne Holmdahl säger att modern hjärnforskning visar att sexuella övergrepp och andra trauman kan sätta djupa spår i hjärnan. Hon startade för en del år sedan Damernas Samtalsbyrå för att hjälpa utsatta människor. Hon har fått höra fruktansvärda berättelser genom åren, berättelser som drabbade män och kvinnor har haft svårt att berätta om. De blir ofta inte trodda, eller så blir deras smärtsamma upplevelser ifrågasatta.

– Hur beredda är pastorer, präster, diakoner och själavårdare i våra kyrkor att ta upp dessa frågor? Förra året anmäldes 8 500 våldtäkter i Sverige enligt Brottsförebyggande Rådet. Men det är bara toppen på ett isberg, säger Anne Holmdahl.

Nationella Trygghetsundersök-ningen gör en uppskattning att 146 000 kan ha blivit utsatta för våldtäkt och sexuella övergrepp bara under 2018.

Ingen fredad zon

– Att inte ens kyrkorna är en fredad zon gör problemen än värre eftersom människor söker sig till kyrkan i förhoppningen att få någon att prata med. Men vi vet ju tyvärr att det inte är ovanligt att även kyrkors och frikyrkors ungdomar och medlemmar drabbas, säger Anne Holmdahl till Hemmets Vän.

Läs mer i Hemmets Vän nr 26 – 2020


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans nummer

"Svenskarna behöver framtidstro!"
Pastorn möter ny öppenhet
Cyklonen i forna Östpakistan starten för yrkesskola i Bhola
”Vaccin finns tidigast om några månader”
Deras glädje över skapelsen berör tv-tittare
Sverige mot strömmen i EU:s budgetkamp
Historisk arbetslöshet väntar
Utbults tacksamhet väckte religionsdebatt
Spanjorer hårt drabbade av pandemin
"Svårt att repa och planera spelningar"


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto
Taltidning

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies