Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

SVT gör bokslut med Knutby Filadelfia

Veckans kommentar Publicerad: 2020-06-18 13:22

Det är midsommarvecka. Värmen är här och det blir aldrig riktigt mörkt. Kontrasten mellan den kommande helgens firande av sommaren och veckans rapportering om frikyrkans värsta avarter kan knappast bli starkare. För samtidigt som skapelsen exploderar av skönhet, som ett sorts tecken på Guds nåd och omsorg, har Uppdrag Gransknings seriedokumentär om Knutby Filadelfia fått stort genomslag.

I sex delar, där de sista gjorts tillgängliga på SVT Play denna vecka, berättar reporter Anna Lindman om hur den ökända frikyrkoförsamlingen går från att vara en grupp överlåtna unga kristna, till farlig sekt, till att till slut implodera. Det är en mörk historia. Och för oss som lever i kyrkliga sammanhang stundtals väldigt jobbigt att se. Vi känner igen orden och språket, men det används på ett sätt som är både sjukt och skrämmande.

Framkommer det något nytt i dokumentärerna? Nej, inte i sak. Knutbydramat, med misshandel, övergrepp, ofredanden och mord, är ett av de mest omskrivna och genomlysta fallen i svensk kriminalhistoria. En ny vinkel på en absurd förveckling hit eller dit spelar mindre roll. Det som istället dröjer kvar efter sex avsnitt är snarare modet hos de medverkande, hur öppenhjärtigt de berättar, inte minst delarna med tonåringarna är starka. Och så den stora frågan, hur allt detta överhuvudtaget kunde ske, särskilt efter mordet 2004. Varför vill människor leva kvar i ett destruktivt sammanhang som Knutby Filadelfia?

Svaret handlar förstås om den gemenskap som till en början var varm och inkluderande, det narcissistiska auktoritära ledarskapet, en långsam normförskjutning av vad som är normalt och en lära som säger att just denna skara är utvald inför Jesu återkomst.

Det som också blir tydligt i Lindmans dokumentär är vikten av plats för kritiskt tänkande i grupper. Eller snarare, i fallet Knutby, den totala bristen därav. Flera av de medverkande ger uttryck för hur de inser att något är fel, men vågar inte uttrycka det. En sluten gemenskap där kritik inte tillåts, och den som ifrågasätter plötsligt kan ”vara fel” som flera uttrycker i serien, den gemenskapen mår inte bra. Och det har inte att göra med just kristna församlingar, det kan precis lika gärna gälla en supporterklubb till ett fotbollslag eller en djurrättsrörelse.  

Jag hoppas att pastorer och ledare inom frikyrkligheten ser och samtalar om Lindmans serie. Det är viktigt att ha sett sådant de många människorna ser och samtalar om. Och vi behöver fråga oss hur vi förhindrar något liknande att hända igen. Kristenheten i Sverige har inte råd med något liknande igen. Förtroendekapitalet är begränsat. Insyn genom samfundsliknande strukturer vill jag föreslå som universalbotemedel.

Åke Hällzon


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans kommentar

Inte dåligt att ibland må dåligt
Hur kunde det gå så långt?
Antisemitiska slagord vid Malmö-kravaller
Två betyg för icke godkänt löser inte skolans problem
Fredsavtal positiv nyhet – utom i Sverige
Poliser behöver polisskydd
Munskydd är en rimlig åtgärd
Brandbomb mot KD-politiker
Behövs det fler eller färre poliser?
200 000 inställda operationer på grund av covid-19?


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto
Taltidning

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies