Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Spanjorer hårt drabbade av pandemin

Veckans nummer Publicerad: 2020-06-18 13:03

– Vi bestämde oss för att stanna i Spanien trots coronakrisen. Det var ändå hit Gud hade kallat oss, säger Ferro Mehmedovic, som tillsammans med hustrun Anna-Maria är EFK-missionärer i Valencia, Spanien, sedan sex år tillbaka. Uppdraget är att arbeta med församlingsplantering, med människor i samhällets gråzoner och med behov. För Ferros del har det bland annat inneburit många kontakter och vänner i spanska motorcykelklubbar.

Coronavirusets spridning har fått drastiska konsekvenser för svensk mission i många länder. En del missionärer och biståndsarbetare har fått åka hem i förtid, andra har tvingats hitta nya vägar att arbeta och stötta de lokala kyrkorna. Ferro och Anna-Maria Mehmedovic, som för Evangeliska Frikyrkan arbetar i Valencia, Spanien, sedan 2014, talar om mycket strikta restriktioner men också förändrade prioriteringar när nu restriktionerna börjat släppas.

– Restriktionerna innebar att ingen fick gå ut utan giltig anledning, och giltig anledning var att åka och handla mat typ en gång i veckan, att gå till apoteket eller göra något extraordinärt som krävde att man åkte ut. Det var väldigt tufft – i mer än två månader var vi tvingade att vara hemma dygnet runt, fortsätter Ferro Mehmedovic när vi talas vid på telefon.

Församlingsarbetet stoppades

– Det är klart att det drabbar alla, inklusive oss. Arbetet och församlingsarbetet stoppades, gudstjänstlokalerna stängdes ner och församlingar fick inte träffas överhuvudtaget. Det vi fått göra är att träffas på nätet åtminstone en eller ett par gånger i veckan. Jag har också samtal med enskilda och ringer upp folk.

– Vi har sedan någon vecka fått lite mer friheter, så nu kan vi i alla fall vara ute lite mer, men vi måste fortfarande hålla distans och vi får inte samlas mer än tio personer i grupp. Folk är fortfarande väldigt rädda och håller sig undan här i Spanien. Även nu när det är större frihet ser man inte folk på gatorna, säger han.

Hur påverkades er bekantskapskrets?

– En av mina medarbetare blev inlagd på sjukhus och fick ligga i respirator i två veckor. Det var ganska besvärligt, men han klarade sig och är friskförklarad idag. Ytterligare två medarbetare som min fru jobbar med insjuknade – en kvinna var till och med höggravid och skulle precis föda. Men de mår alla bra idag. Två medlemmar i församlingar som vi relaterar till avled dock, en var äldre och en hade inte fyllt 50 år. Så vi har haft det på nära håll.

Läs mer i Hemmets Vän nr 25 – 2020


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans nummer

Luftförsvar stärks "radikalt"
Trump kan komma att ställas inför riksrätt igen
Allt fler lever hemlösa i Sverige
Här utsätts kristna för mycket allvarlig förföljelse
"Ett stort bekymer är drogerna bakom ratten"
Storm av kritik efter resa
Afghanistan: Ökat våld i skuggan av fredssamtal
"Ska vi rädda jobben krävs snabba beslut"
1921 var kvinnornas år
"Ett uppsving för trygg mat under förra året"


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto
Taltidning

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies