Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Symboler för sydstaterna rensas bort i USA

Veckans nummer Publicerad: 2020-06-11 12:46

Statyer faller, militärbasers namn ifrågasätts och gatumålningar med budskapet ”Black Lives Matter” växer fram. Det brutala polisingripande som tog svarte George Floyds liv har inte enbart lett till massiva protester – det påverkar även stadsbilden runt om i USA.

När polis kom till Lee High School i Montgomery i Alabama var sockeln redan tom. Statyn av Robert E Lee, general och överbefälhavare för sydstaternas huvudarmé i Virginia under inbördeskriget på 1860-talet, hade rivits av ilskna demonstranter. Fyra greps senare.

Lee är en av de mest avbildade företrädarna för sydstaterna –som under inbördeskriget kämpade för att få behålla slaveriet. För många amerikaner symboliserar sydstatsflaggan och statyer av sydstaternas förgrundsgestalter rasism och segregation.

– Vi har sett ett konstant tryck, i synnerhet i södern, för att få bort dessa monument. De är en ständig påminnelse om den omänskliga behandlingen av afro-amerikaner och hur våra medborgerliga och mänskliga rättigheter motarbetats, säger Lecia Brooks, chef vid människorättsorganisationen Southern Poverty Law Center, till The New York Times.

Förnyade krav

Liknande scener utspelar sig nu på många platser i USA. Efter George Floyds död har protester mot rasism och ordningsmaktens övervåld mot svarta flammat upp i ett antal städer – och med dem höjs krav på att sydstats- och segregationsmonument tas bort.

Nyhetskanalen CNN räknar till minst sex städer där statyer har tagits ner de senaste dagarna. I vissa fall har det skett på initiativ av borgmästare eller guvernörer, i andra fall genom aktivisters händer. I Richmond i Virginia sattes dock guvernör Ralph Northams beslut att forsla bort en Lee-staty på paus av en federal domare. Detta eftersom ett gammalt dokument kommit fram där det står att delstaten har lovat att ”tillgivet skydda” statyn, som har stått i en rondell i 130 år, skriver The Washington Post.

Läs mer i Hemmets Vän nr 24 – 2020


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans nummer

"Svenskarna behöver framtidstro!"
Pastorn möter ny öppenhet
Cyklonen i forna Östpakistan starten för yrkesskola i Bhola
"Kyrkorna alltför tysta om sexuella övergrepp"
”Vaccin finns tidigast om några månader”
Deras glädje över skapelsen berör tv-tittare
Sverige mot strömmen i EU:s budgetkamp
Historisk arbetslöshet väntar
Utbults tacksamhet väckte religionsdebatt
Spanjorer hårt drabbade av pandemin


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto
Taltidning

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies