Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Kristna gårdar repar nytt mod

Veckans nummer Publicerad: 2020-06-11 12:39

En tuff vår har slagit hårt mot svenska kristna gårdar och konferensanläggningar. Men som det ser ut just nu tycks alla klara sig – ”vad jag vet”, säger Ewa Bylander, ordförande för samarbetsorganisationen Kristna Gårdar och Hotell, som har ett 70-tal medlemsanläggningar.

– Sedan vet man inte hur hösten blir, fortsätter hon.

Stefan Löfven (S) meddelade i förra veckan att tvåtimmarsregeln för resor inom Sverige slopas från den 13 juni. Från det datumet kommer symptomfria personer att få resa fritt inom landet. För inte minst kristna gårdar och konferensanläggningar har det inneburit en lättnad.

– Men för lägergårdarna har i stort sett alla läger bokats av. Inte bara under våren utan även under sommaren, fortsätter Ewa Bylander, som själv också är vd för Alliansmissionens Gullbrannagården utanför Halmstad.

Hon berättar om det digitala möte som Kristna Gårdar och Hotell hade i förra veckan med 15 av de 70-talet anläggningar som finns i samarbetsorganisationen.

– De kristna gårdarna har hanterat krisen på olika sätt, från att vara helt nedstängda till att ändå planera för en relativt livlig verksamhet. Om man då har en camping som vi har, då kan vi tycka att sommaren ändå är på gång. Speciellt då tvåtimmarsregeln försvinner känner vi att det kommer att bli en bra sommar. Men för dem som inte har en camping är det svårare, säger hon.

Vet du om det är några gårdar på fallrepet?

– Det har varit det, men där har styrelsen och/eller ägarna gått in och sagt att man har en vilja att hjälpa till med insamlingar och sådant. I dagsläget vet jag ingen gård som är hotad. Sedan vet man inte hur hösten blir eller vad beslutet att ta bort tvåtimmarsregeln ger för effekter, svarar Ewa Bylander.

– Jag har säkert pratat med 25, 30 av de kristna gårdarna, och många av dem har nyttjat korttidspermitteringar och dragit in på de kostnader som går att minska. Det är så man har klarat krisen. Sedan har många gjort lite olika saker för att ändå upprätthålla verksamheten – take­away-luncher, satsningar på Valborg, Kristi Himmelsfärdsdag, pingst eller Mors dag eller liknande. En del restauranger har begränsat verksamheten till att bara sälja glass och kaffe. Några få gårdar stänger också ner helt i sommar.

– Min uppgift är att dra Gullbrannagården genom den här krisen, det är det uppdrag jag har av styrelsen. Men mitt hjärta brinner för evangelisationstanken. Då känner jag: Kan vi inte göra på det vanliga sättet, då får vi göra på ett annat sätt. Vi har bestämt oss för att vi har aktiviteter som var och en kan göra på egen hand eller med sin familj. Där har vi satsat stort, fortsätter hon och berättar hur de spånat tillsammans för att ta fram nya idéer och aktiviteter.

Läs mer i Hemmets Vän nr 24 – 2020


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)



Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans nummer

Svantesson: Ekonomi med vårkänslor
45 EFK-ledare betonar biblisk äktenskapssyn
Här börjar dagen med bön via Zoom
De ser fram emot svar på framtidsfrågorna
Kristna uppmanas till närvaro och bön efter dödsskjutning
Mer relationsvåld bland socialt utsatta
Barn omhändertas i kamp mot maffia
I ett land utan tro vet vi inte vad det är vi ska försvara
Patring: "Politiken kan svänga väldigt snabbt"
Så många kan läsa Bibeln på sitt språk


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies