Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Förbered för församlingsliv

Veckans kommentar Publicerad: 2020-06-04 00:00

I veckan kom beskedet att den svenska fotbollen, Allsvenskan, startar den 14 juni. Folkhälsomyndigheten har gett sitt godkännande. Det är mycket glädjande! Jag ska villigt erkänna att mitt fotbollsintresse är ringa, men för oss i kyrkliga sammanhang är det en positiv signal om vartåt trenden går. Jag tror vi därmed ska förbereda oss för en höst med regelbundet församlingsliv igen, om än med försiktighet och fysiska avstånd.

De som samlar flest människor en genomsnittlig vecka i Sverige är kyrkorna. Enbart Svenska kyrkan räknar varje år över 14 miljoner gudstjänstbesökare – det vill säga nästan sju gånger fler än Allsvenskans dryga 2 miljoner biljettköpare. Räknar vi samman alla kristna samfund går 10 procent av befolkningen regelbundet på gudstjänst. Det är alltså först och främst kyrkor som borde vara Folkhälsomyndighetens och mediernas fokus, det är hos oss den stora numerären finns.

När nu Folkhälsomyndigheten tillåter fotbollslag, tränare, assistenter och inte minst domare att börja resa runt i landet visar det att smittan är på tillbakagång. Fotboll är omöjligt att spela med social distansering. Myndigheten gör alltså bedömningen att det inte påverkar spridningen av covid-19 i landet att 16 lag, med 22 aktiva spelare och domare på planen, far runt i bussar och går i närkamp med varandra. Detta besked, tillsammans med regeringens senaste riktlinjer om att gymnasieskolorna ska öppna till hösten, att reserestriktionerna ska omprövas senast 15 juli och att övriga nordiska länder nu öppnar upp inför sommaren, är goda, tydliga signaler. Vi kan börja planera för en mer normal höst.

Kulturlivet tolkar signalerna på liknande sätt. Man förbereder sig för lättnader men med vissa anpassningar. På Operan i Stockholm säljs nu 500 biljetter per föreställning i en salong som tar 1 200 personer. Enligt Kulturnytt planerar man för avstånd i salongen genom att sälja två platser ihop, varpå nästa två platser står tomma. Michael Bojesen, vd för Malmö Opera, meddelade i veckan att de säljer biljetter till höstens föreställningar – till hela sin salong på 1 500 platser!I församlingarna borde vi ha samma goda förväntan på hösten. Kan fotbollsspelare springa efter en boll kan vi snart fira gudstjänst. Jag kommer att planera för det.

Åke Hällzon


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans kommentar

Inte dåligt att ibland må dåligt
Hur kunde det gå så långt?
Antisemitiska slagord vid Malmö-kravaller
Två betyg för icke godkänt löser inte skolans problem
Fredsavtal positiv nyhet – utom i Sverige
Poliser behöver polisskydd
Munskydd är en rimlig åtgärd
Brandbomb mot KD-politiker
Behövs det fler eller färre poliser?
200 000 inställda operationer på grund av covid-19?


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto
Taltidning

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies