Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Utan pensionärer stannar kyrkan

Veckans kommentar Publicerad: 2020-05-28 15:58

Det har varit en kall vår och en kamp för många. Både personligt i isolering och från­varon av gemenskap, och också för våra församlingar. Den digitala omställningen, där många ställde om och började webbsända gudstjänsterna, har varit en kamp. Jag hör från flera pastorer som känner sig tröttare än vanligt eftersom det i praktiken inte är gudstjänst man firar på söndagarna, det är snarare en teveproduktion som ska planeras och genomföras, och vilka pastorer brukar syssla med det dagligdags? Hur länge ska man orka? När ska vi få fira nattvard tillsammans igen? Vad händer med gemenskapen när vi inte ses?

Jag tror att vi ska förbereda oss på en höst på halvfart. Amerikanska tidningen Financial Times rapporterade att Sverige hade högst antal dödsfall per capita i corona-relaterade följdsjukdomar i hela världen förra veckan. I snitt dog 6,2 personer om dagen per miljon invånare. Debatten om vad vi kunde gjort bättre – inte minst på våra äldreboenden – kommer ta fart inom kort. Vi kommer än en gång bli påminda om hur farlig covid-19 är för äldre och riksgrupper. En inte alltför vågad gissning är därför att det kommer att vara många, säkert en stor majoritet, av oss över 60 år som tvekar länge innan vi börjar socialisera oss med varandra igen efter sommaren. Församlingarna behöver förbereda sig på och planera för att dessa, de stora bärande grupperna i kyrkan, inte kan vara en del i arbetet till hösten som de brukar.

Kanske kan dessa märkliga tider fungera som en påminnelse för 70-, 80- och 90-talisterna att mycket av fotarbetet i församlingarna görs av oss över 60. Det brukar vara så, först när något inte sker märks det. En viktig fråga att reflektera över i sommar och inför uppstarten av församlingslivet i september är därför hur arbetet lokalt behöver förändras i den egna församlingen.

Jag tror att vi kristna än mer behöver hitta varandra på mindre orter. Hjälpas åt praktiskt. Samtala, stötta och hitta gemensamma strategier för arbetet i staden. Det är mycket möjligt att denna svåra tid faktiskt kan bli en nystart för lokal ekumenik. Det är inte lätt att ställa om till webbsända gudstjänster. Det är svårt att vara församling när stora delar av de som bär arbetet och står för offrandet inte kan vara med. Det är inte konstigt att bli modfälld inför en höst på sparlåga. Låt alla dessa utmaningen bli en påminnelse om att vi behöver varandra.

Åke Hällzon


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Utan pensionärer ... Lars
2020-05-30 13:46
Helt rätt

Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans kommentar

Inte dåligt att ibland må dåligt
Hur kunde det gå så långt?
Antisemitiska slagord vid Malmö-kravaller
Två betyg för icke godkänt löser inte skolans problem
Fredsavtal positiv nyhet – utom i Sverige
Poliser behöver polisskydd
Munskydd är en rimlig åtgärd
Brandbomb mot KD-politiker
Behövs det fler eller färre poliser?
200 000 inställda operationer på grund av covid-19?


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto
Taltidning

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies