Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Kristna församlingar hittar nya vägar att nå ut

Veckans nummer Publicerad: 2020-05-20 13:38

Hur är man församling i coronatider? Konsumerar vi gudstjänster? Eller hur bygger vi delaktighet? Det är frågor som inte minst pastorer och medarbetare i Evangeliska frikyrkans församlingar ställer sig i dessa dagar. För Markus Sand och de andra på samfundets Sverigeprogram har det handlat mycket om att ställa om – men också om att samtala med församlingar över hela landet, där de både möter nya initiativ och tuffa situationer.

Vårens pandemi har vänt upp och ner på mycket i vårt samhälle. Inte minst landets kristna församlingar fick ställa om när regeringen efter Folkhälsomyndighetens rekommendationer beslutade att förbjuda allmänna sammankomster med mer än 50 personer i början av april. På Sverigeprogrammet i Evan­geliska Frikyrkan, som betjänar samfundets dryga 300 lokala församlingar, har medarbetarna fått ställa in och ställa om.

– En stor del av min och andras tjänst handlar om att besöka församlingar och möta pastorer. Vi håller fortbildningsdagar, utbildningar, nätverksträffar och allt möjligt. Allt det är i princip inställt. Vi har genomfört vissa pastorsträffar via nätet men det blir alltid i komprimerad form, säger Markus Sand, programledare på Sverigeprogrammet i EFK.

Pastorer möts via Facebook

– I stället har vi exempelvis en webbsida där vi delar med oss av tips och länkar på hur man kan jobba som församling. Hur man kan jobba med mindre grupper och även hur man uppmuntrar familjer – kan man till exempel ha söndagsskola hemma? Och vad är det som gäller för församlingen som arbetsgivare?

– Sedan har vi också en Face­bookgrupp, EFK Ledare, där många pastorer och församlingsledare har samtalat kring praktiska och konkreta frågor kring hur man ställer om, kring teknik och tillstånd för webbsändningar, Stim och annat. Men också där frågor av lite djupare slag kommer fram: Hur är man pastor eller förkunnare i dessa tider? Blir alla tv-pastorer? Hur bygger man delaktighet?

–  Det är en speciell tid just nu  men mitt i alla svårigheter finns det också pastorer och församlingar som tycker att det är spännande att utforska hur man är församling och hur man kan anpassa sig till omständigheterna. Sedan finns det andra som tycker att det är ganska tufft. Det kräver ganska mycket att ställa om och göra saker annorlunda. Att inte kunna mötas som vanligt.

Vad har förändringarna betytt för församlingarna?

– Det beror ganska mycket på vad det är för slags församling man är. En del församlingar kör gudstjänster som vanligt – det är mindre sammanhang där man inte är så många att man kommer över den här 50-spärren.

– Men många församlingar använder sig på något sätt av webbsändningar eller videomöten för gudstjänster. Det betyder att vi ser varandra på bild och vi har inte de fysiska mötena. Det är både stora församlingar och små församlingar med många i åldern 70 plus.

– Det är dock svårt att bygga relationer via en skärm, det tycker många. Det är inte samma sak, det är inte lika lätt att visa omsorg. Man ringer runt till många äldre, men man kan inte besöka dem. Man kan inte göra hembesök. Sådant ställer till det.

Läs mer i Hemmets Vän nr 21 – 2020.


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)



Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans nummer

Svantesson: Ekonomi med vårkänslor
45 EFK-ledare betonar biblisk äktenskapssyn
Här börjar dagen med bön via Zoom
De ser fram emot svar på framtidsfrågorna
Kristna uppmanas till närvaro och bön efter dödsskjutning
Mer relationsvåld bland socialt utsatta
Barn omhändertas i kamp mot maffia
I ett land utan tro vet vi inte vad det är vi ska försvara
Patring: "Politiken kan svänga väldigt snabbt"
Så många kan läsa Bibeln på sitt språk


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies