Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Jerusalem blir världens andliga nav

Debatt Publicerad: 2020-05-14 16:13

När Jesus håller sitt stora tal på Olivberget (Matteusevangeliet 24 och Lukasevangeliet 21) utbrister han: ”De (judarna) skall falla för svärdsegg och föras bort som fångar till alla hednafolk, och Jerusalem ska trampas av hedningar tills hedningarnas tider är fullbordade.”

Denna profetia bar i sig en enastående uppenbarelse av fram­tiden.

• Falla för svärdsegg: För det första säger Jesus, att det ska bli en väpnad konflikt om Jerusalem, där judarna kommer att möta en motståndare som kommer att slå ned dem i närkampsstrider.

 År 70 efter Kristus har den judiska revolten mot romarna pågått i fyra år. I början av augusti stormar plötsligt de romerska soldaterna över murarna. Slagfältet är tempelberget i Jerusalem. Templet stacks i brand, och det judiska motståndet slogs brutalt ned. När röken hade lagt sig hade judarna verkligen fallit för svärdsegg, så som Jesus profeterade. Totalt dödades cirka 1  miljon under upproret mot romarna och cirka 98 000 överlevde.

• Föras bort som fångar: De som överlevde började sin vandring. Det började med en stor fångmarsch ned emot Hebron och sedan till Ashkelon, därifrån skeppades de på båtar till Alexandria i Egypten. Också här går Jesu profetia i uppfyllelse.

Även Mose varnade profetiskt för att detta skulle kunde hända,  5 Moseboken 28:68. Om de inte lyssnade till sin Gud och följde hans befallningar skulle olyckor komma över dem. En sådan olycka var att de skulle tvingas återvända till Egypten och där bjudas ut till slavar och slavinnor åt sina fiender. Men ingen ska vilja köpa, säger Moses.

När judarna år 70 kastades ut från det ödelagda Jerusalem var det just till Egypten de överlevande tvingas återvända. Och där såldes de på den öppna slavmarknaden tills det inte längre fanns några köpare.

Jesus hade varnat för att de skulle föras bort som fångar, och Moses hade talat om en övermättad slavmarknad.

Bibelns profetior är träffsäkra. Jag minns att den originelle bibelläraren Hilding Fagerberg sa på sin tid som en kommentar till denna händelse: ”Det är inte lätt att vara ateist nu, när Bibelns profetior så träffsäkert går i uppfyllelse.”

• Till alla hednafolk: Med denna händelse började deras världsvida förskingring. Detta är inte som den babyloniska fångenskapen – nej, detta är en världsvid förskingring. I 2 000 år har den vandrande juden gått fram. Ofta har han blivit förföljd, orättvist beskylld och utkastad från land efter land, nämnas kan Spanien, England, Frankrike och Italien. Jesus sa att han skulle föras bort till alla hednafolk. Och det lär inte finnas många länder där inte den vandrande juden har gått fram.

• Jerusalem ska trampas ned av hedningar: Jesus sätter fingret på Jerusalem. Staden är i centrum av profetian. Det är här det började och det är här det kommer att sluta. Jerusalem är i världshändelsernas centrum.

Från Jesu tid till vår tid har åtta hednafolk trampat ned Jerusalem. Och trampat ned är en korrekt beskrivning. Landet har varit i utkanten av ett imperium, men för det mesta vanskött. När Mark Twain, författaren och journalisten, besökte landet på 1800-talet skrev han att det var som om en förbannelsens trolldom vilade över landet, ingen grönska eller växtlighet.

Tills hedningarnas tider är fullbordade: En dag kommer hedningarnas tider att vara till ända, säger profetian. Det kommer att bli ett skifte. En ny tid!

1948 utropades staten Israel. Men Jerusalem var en delad stad, Jordanien på ena sidan och Israel på den andra.

Den 5 juni 1967 bröt ett krig ut. Egyptens president Nasser hade lovat att kasta judarna i havet. Alliansen bestående av Egypten, Jordanien och Syrien stod i våldsamt överläge. Israel bävade. FN som hade lovat att vara en skyddande buffertzon mellan Egypten och Israel gav sig av när Nasser beordrade dem att dra bort från Sinai.

Men Israels stridsflyg lyfte på morgonen den 5 juni och tog Egypten med överraskning och efter några timmar hade I­srael totalt luftherravälde. Hela världen höll andan och de stora arabiska arméerna trängdes tillbaka. Den 7 juni stod striden om Jerusalem. Nästan 2 000 år tidigare hade den romerske fältherren Titus stått med sina härar på Scopusberget när Jerusalem krossades. Nu var det en ny tid. Israels armé stod på Scopusberget och planerade att inta den gamla delen av Jerusalem. På förmiddagen ropade en general i arméradion: ”Hela Tempelberget är nu i våra händer” och lite senare stod de vid Västra muren.

Vad händer härnäst? Fortfarande har araberna den religiösa makten över Tempelberget. Men som jag tolkar Jesu profetia kommer något att hända också med Tempelberget.

Det var kung David som köpte detta berg av jevusén Aravna för 3 000 år sedan, och vi lever i en profetisk tid då marken återgår till den ursprungliga ägaren. Vad som kommer att hända med Tempelberget har bibeltolkare lite olika uppfattningar om – ett tempel, en synagoga, en kompromiss?

När Jesus kommer tillbaka som Messias ska han regera från Jerusalem. Han kommer att insättas som konung, och lag och ordning ska utgå från Jerusalem. Då kanske Jesu ord kommer att uppfyllas: Mitt hus ska vara ett bönehus för alla folk.

2017 erkände Amerika Jerusalem som Israels huvudstad,  100 år efter att det ottomanska herraväldet bröts över Jerusalem under första världskriget i december 1917, och 50 år efter sexdagarskriget i juni månad 1967.

Jerusalem kommer att bli hela världens andliga centrum. Timglaset för ”hedningarnas tider” är på väg att rinna ut. Israels tid har kommit. Jesu återkomst närmar sig!

David Ben Gurion sa på sin tid: ”Israels upprättelse är en Messiastrumpet som skallar över världen, Messias är snart här!”

Göran Duveskog, ledare för Trosgnistans mission


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Debatt

Stor dramatik i Mellanöstern
"Det enda jag vet: Nåden räcker"
Nej tack, inget 1200-tal igen
Identitetspolitik – en varg i fårakläder
Livshjälp – inte dödshjälp!
Uppvärdera synen på ålderdom
Vad EU-toppmötet lovade bort av svenska skattebetalares pengar
Att ha makt innebär ansvar
Dagens församlingar har många uppfostrare – men var är fäderna?
Bibeln har inget program för migrationspolitik


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto
Taltidning

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies