Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

WHO varnar för snabb väg mot flockimmunitet

Veckans nummer Publicerad: 2020-05-14 16:01

I stora delar av världen har inte ens var tionde person utvecklat antikroppar mot covid-19, enligt en ny sammanställning från Världshälsoorganisationen WHO.

– Den här idén att länder som inte gjort så mycket för att bromsa spridningen plötsligt kommer att nå flockimmunitet, och inte bryr sig om man förlorar några äldre på vägen, är ett väldigt, väldigt farligt tillvägagångssätt, säger WHO:s krisberedskapschef Michael Ryan.

En sammanställning av antikroppstester från Europa, Asien och USA visar att bara 1-10 procent av de testade personerna har antikroppar mot det nya coronaviruset. När en motsvarande sammanställning gjordes den 20 april var andelen 2-3 procent.

– Det indikerar att en stor del av befolkningen fortfarande riskerar att bli smittade och vi har en lång väg att gå med detta virus innan vi når flockimmunitet, sade epidemiologen Maria Van Kerkhove vid WHO:s presskonferens i Genève.

Svar nästa vecka

Förra veckan presenterade forskare vid Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm en mindre studie som visade att omkring 10 procent av stockholmarna bar på antikroppar mot det nya coronaviruset i mitten av april. Och Folkhälsomyndigheten har tidigare sagt att en tredjedel av Stockholmarna skulle kunna ha fått antikroppar i mitten av maj. Enligt avdelningschef Karin Tegmark-Wisell är den prognosen fortfarande aktuell.

När får vi veta hur många som har haft den här sjukdomen i Sverige?

– Ja, vi håller på för fullt att analysera blodprover som vi samlade in under vecka 17, och då kommer vi att se hur många som hade sjukdomen tre, fyra veckor tidigare. Vi hoppas att i nästa vecka ha resultat från de analyserna. Och det är en andel av befolkningen som är provtagen som ska vara statistiskt representativ. Så vi hoppas då ha en siffra, dels för Stockholm och dels för landet i stort.

Läs mer i Hemmets Vän nr 20 – 2020.


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans nummer

Tyskt stöd för Merkels u-sväng om coronahjälp
"Sänkta krav kan bli dyrt"
Kyrkorna i Göteborg firar sin 400-åriga stad
"Vi vill berätta om Jesus"
"En sång rakt in i vår tid"
Miljardbud mot krisen från Merkel och Macron
Nya miljarder till kommuner
Kristna församlingar hittar nya vägar att nå ut
"Plötsligt kunde jag albanska"
"Vi ska satsa på coronaforskning"


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto
Taltidning

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies