Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Miljarder till äldreomsorgen

Veckans nummer Publicerad: 2020-05-14 15:58

Regeringen, C och L satsar 2,2 miljarder kronor på utbildningsinsatser inom äldreomsorgen. Ytterligare pengar skjuts också till för att täcka extraordinära vård- och omsorgskostnader i kommuner och regioner. Och mer kommer om det behövs, lovar finansminister Magdalena Andersson (S).

Det så kallade äldreomsorgslyftet innebär att anställda inom äldreomsorgen ska erbjudas betald utbildning på arbetstid.

– Det kommer att innebära att 10 000 fler undersköterskor och vårdbiträden kan kompetensutvecklas, säger Centerns ekonomisk-politiske talesperson Emil Källström på en pressträff med finansminister Magdalena Andersson, finansmarknadsminister Per Bolund (MP) och Mats Persson, ekonomisk-politisk talesperson i Liberalerna.

De fyra hoppas att detta ska leda till fler fasta anställningar och att fler deltidsjobb blir heltid. Men det finns inga pengar avsatta för att anställa fler i detta krispaket.

I år och nästa år

Staten står för kostnaden för den tid den anställde är frånvarande på grund av studier. Satsningen omfattar 2,2 miljarder kronor i år och nästa år och är i linje med ett förslag som Sveriges kommuner och regioner (SKR) och Kommunal drivit. De bedömde att 10 000 personer skulle kunna omfattas av en sådan utbildningsinsats.

Pengar tillförs nu för att just 10 000 personer ska kunna utbildas inom vård och omsorg på regionalt yrkesvux under slutet av året om de studerar på halvtid. Även folkhögskolans yrkesutbildningar ska byggas ut med runt 1 000 nya halvårsplatser redan 2020, också de platserna blir med tyngdpunkt på vård och omsorg. Staten föreslås stå för hela kostnaden av platserna på folkhögskolan.

Utbildningspaketet motsvarar 10 000 personer – är inte behovet större?

– Det kan det absolut vara. Men förslaget kommer ursprungligen från facket och arbetsgivarna, och det här är vad de bedömer vara möjligt att genomföra, säger Magdalena Andersson.

Läs mer i Hemmets Vän nr 20 – 2020.


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans nummer

Tyskt stöd för Merkels u-sväng om coronahjälp
"Sänkta krav kan bli dyrt"
Kyrkorna i Göteborg firar sin 400-åriga stad
"Vi vill berätta om Jesus"
"En sång rakt in i vår tid"
Miljardbud mot krisen från Merkel och Macron
Nya miljarder till kommuner
Kristna församlingar hittar nya vägar att nå ut
"Plötsligt kunde jag albanska"
"Vi ska satsa på coronaforskning"


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto
Taltidning

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies