Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

"Naturen är det viktigaste vi har"

Veckans nummer Publicerad: 2020-05-14 15:55

– Jag hoppas att vi börjar vakna inför att naturen och det som våra nationalparker visar på, det är värden som inte är förhandlingsbara, säger Olof Holmgren, som både är fjällguide, tidigare pastor och näringslivssamordnare i Åre kommun. Det handlar om naturen som inspirationskälla, som en bild av det allmänna hälsoläget och som en spegel på hur vi exempelvis hanterat minoriteter.    

– Vi har gjort en hel del bra, men vi kunde ha gjort betydligt bättre under årens lopp, säger han om våra 30 svenska nationalparker.

Sverige var år 1909 först i Europa med att bilda nationalparker – då nio parker med det finaste vi har av svensk natur. Idag har vi 30 svenska nationalparker med storslagen natur – från lummiga bokskogar i skånska Söderåsen till Sareks storslagna fjällvärld i norr, från Kosterhavets korall-rev till böljande sanddynor på Gotland eller trolska Tivedsskogar. Här finns sjöar och vattendrag, fjällandskap, kust och hav, ädellövskogar, våtmarker och barrskogar – allt det som gör svensk natur till en många gånger unik miljö. Ändå är det bara 1,6 procent av Sveriges yta som har detta starkaste skydd – ytterligare 11 procent är skyddad på andra sätt, som exempelvis naturreservat.

Förstår vi värdet?

När jag frågar Olof Holmgren om vi förstår värdet av svensk natur och dessa 30 nationalparker svarar han bestämt nej.

– Jag tror att vi på ett sätt förstår det mer nu än vad vi har gjort tidigare, fortsätter han samtidigt och beskriver som exempel vad som hände med en av dessa första nationalparker, Stora Sjöfallets nationalpark, med ett av Europas mäktigaste vattenfall, och de 118 små tjärnar och sjöar som försvann sedan beslutet om områdets na-tionalparksstatus luckrats upp och den stora Suorvadammen anlades redan år 1919 nära Salto-luokta och Porjus. Nationalparken har med tiden blivit allt mindre och av det en gång så mäktiga vattenfallet finns idag bara enstaka småfall kvar.– Det är en tragik. Jag var där för några år sedan med en ledningsgrupp och jag blev oerhört beklämd när jag insåg vad det var som försvunnit på det sättet, fortsätter Olof Holmgren, som är både näringslivssamordnare i Åre kommun, turistguide och tidigare pastor.

– Det ingreppet går naturligtvis aldrig att återställa. När man ser bilderna på hur det såg ut – det hade varit yppersta klass på världsarv om det funnits kvar. Det beskriver bara sättet att hantera naturen.

– I kölvattnet av det här ligger också hela frågan av hanteringen av den samiska minoriteten och deras sätt att se på land. Vi fick den här domen i vintras där Högsta domstolen gick på samebyns linje. Vilka konsekvenser vi får har vi bara sett en krusning av än så länge. Det här blir svårt, och hur vi har hanterat naturen är en spegling av hur vi har hanterat minoriteter och samiska sätt att nyttja land och använda marker.

Läs mer i Hemmets Vän nr 20 – 2020.


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans nummer

Tyskt stöd för Merkels u-sväng om coronahjälp
"Sänkta krav kan bli dyrt"
Kyrkorna i Göteborg firar sin 400-åriga stad
"Vi vill berätta om Jesus"
"En sång rakt in i vår tid"
Miljardbud mot krisen från Merkel och Macron
Nya miljarder till kommuner
Kristna församlingar hittar nya vägar att nå ut
"Plötsligt kunde jag albanska"
"Vi ska satsa på coronaforskning"


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto
Taltidning

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies