Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Sprid och läs kristen litteratur!

Debatt Publicerad: 2020-04-30 11:50

En känd fotbollsspelare intervjuades på Sportnytt för många år sedan. Han hade brutit benet i en viktig match och fick nu som nygipsad frågor om vad han skulle sysselsätta sig med under konvalescensen. ”Ska du läsa böcker?” frågade en reporter varpå fotbollsspelaren svarade: ”Nej så sjuk har jag aldrig varit.”

Oavsett om vi läser böcker eller ej går det ständigt mängder av texter över våra liv. Vi lever i ett brus av olika budskap som söker vår uppmärksamhet. Frågan är om den som vill vara en lärjunge till Jesus 2020 gör medvetna val av vilka texter som får utgöra tyngsta instans för vårt tänkande och våra vägval. Kan det vara så att det finns en koppling mellan vårt läsande och vårt andliga tillstånd?

Teologen Åsa Molin skriver i boken ”Söndag – gudstjänst i en ny tid”: ”När väckelsen drog fram över Sverige på 1800-talet stod det talade ordet stolt i centrum. På samlingarna hade man högläsning ur Bibeln, postillor eller annan uppbyggelselitteratur. De väckta som fanns med på dessa samlingar gick därför under namnet ”läsare” i folkmun.” Vi tror att detta kännetecken att kristna läser och fördjupar tron behöver stärkas i vår tid för att vi som församlingar och enskilda kristna ska växa på ett hälso­samt sätt. I Apostlagärningarna står det att Guds ord hade framgång och antalet lärjungar steg kraftigt (Apostlagärningarna 6:7). Tid med bibelordet är viktigt. Då Bibeln kan vara krävande läsning är vi i stort behov av undervisning och vägledning som öppnar upp Bibelns ärende. I ett samtal mellan en ovan bibelläsare och en evangelist i Apostlagärningarna 8 frågar Filippos hovmannen: ”Förstår du vad du läser?” Hovmannen svarade: ”Hur skulle jag kunna det utan att någon vägleder mig?”

En släkting till en av denna artikels författare fick på sin 50-årsdag mängder av presenter. Bland dessa gåvor fanns en vacker bok om blommor som ställdes in i bokhyllan utan att hon öppnade den. Först flera år senare, när hon bläddrade i den, hittade hon de 300 kronor som låg där som en extra överraskning. Vi är övertygade om att det finns en skatt att upptäcka i all den goda andliga vägledning som finns att hitta i kristen litteratur. Låt oss hjälpas åt med goda råd för att den andliga läsningen ska få plats i våra liv. Vi tror att det är värt att jobba med prioriteringarna för att det ska finnas utrymme för läsning och reflektion.

När vi ser tillbaka på våra kristna liv ser vi hur uppbyggelse och undervisningsböcker har haft en avgörande betydelse. Denna insikt gör att vi vill utmana oss alla, pastorer, församlingsledare och medlemmar i församlingarna, att ta initiativ som lockar fler att både köpa och läsa kristna böcker. Förr kallades kringresande försäljare av kristna böcker för kolportörer. I en tid då allt färre exponeras för kristen litteratur behöver vi alla hjälpas åt och bli kolportörer på nytt.

I Ryttargårdskyrkan i Linköping gjordes för flera år sedan en predikoserie utifrån Rick Warrens bok ”Leva med mål och mening”. Då sålde man cirka 600 exemplar av boken och många läste för första gången en kristen bok. Hade man inte jobbat med den tillsammans i gudstjänster och cellgrupper hade man troligtvis endast sålt en handfull. Den stora vinsten var att många borrade på djupet och reflekterade över sin egen tro. När vi nu lever i coronatider av isolering och få bibelstudier och gudstjänster, avslöjas det om vi har lärt kristna att äta själva eller inte. Därför vill vi skicka med följande uppmaningar:

• Gå ut på nätet och beställ hem ett rejält gäng med kristna böcker från någon av våra missionsbokhandlar. Gör det redan idag!

• Starta digitala bokcirklar och samtala med varandra om det ni läst.

• Byt ut blommorna vid uppvaktningar mot kristna böcker. Flera av oss har stått med en blomma i tamburen hos en jubilar vid ett hembesök och konstaterat att det knappt finns någon plats kvar i fönstren för en blomma till. Förra veckan distribuerade Mjölby Pingstförsamling 20 böcker med en hälsning från församlingen till äldre människor som nu ofrivilligt sitter i karantän. Responsen var varm och full av tacksamhet!

• Skapa predikoserier i församlingarna med tydlig koppling till undervisningsböcker och låt förkunnelsen och läsandet bli en gemensam resa. Kanske bokcirklar blir ett viktigt alternativ eller komplement sommaren 2020 om det blir svårt att hålla ihop ett ordinarie gudstjänstliv?

Låt oss hjälpas åt att ge både den kristna boken och läsandet en renässans i vårt land!                    

Daniel Röjås

Britta Bolmenäs

Carl Henric Jaktlund

Josefine Arenius

Sam Wohlin

Jenny Petersson

Fredrik Lignell


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Debatt

Att ha makt innebär ansvar
Dagens församlingar har många uppfostrare – men var är fäderna?
Bibeln har inget program för migrationspolitik
Att ställa frågor är alltid av godo
Slå vakt om pingstteologin mot obibliska avarter
Risk att ingen orkar bry sig
Stoppa övervinster på bostadsmarknaden
Coronapandemin tänjer på gränserna för människovärdet
Sånger som når både ut och in
Gäller "alla människors lika värde"?


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto
Taltidning

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies