Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Polisen kraftsamlar - ändå skjuts allt fler

Ledare Publicerad: 2020-04-30 11:46

Pandemin som drabbat världen får effekter på olika delar av samhället, så även brottsligheten. Enligt polisen finns det delar av kriminaliteten som verkar minska något. Men tyvärr förefaller den organiserade, tunga brottsligheten fortsätta sin verksamhet som tidigare. Detta blir tydligt i den senaste statistiken avseende skjutningar från polismyndigheten.  

Det är 15 personer som skjutits ihjäl hittills i år (under perioden 200101–200415). Det är samma antal som under 2019, motsvarande period.

Men tyvärr har antalet skjutningar ökat totalt (86 stycken). Ökat har också antalet skadade individer (32 personer).

Ökningen sker från en redan hög nivå. Sverige märker ut sig i jämförelse med liknande länder, och tyvärr ser vi alltså inte någon ljusning ännu.

Polisen kraftsamlar mot den organiserade brottsligheten i form av pågående Operation Rimfrost. Det handlar om kraftigt ökade resurser för att sätta press på ligor och brottslighet. Men resultaten lyser alltså ännu så länge med sin frånvaro.

Trots de uteblivna positiva resultaten är polismyndigheten positiv – och menar att resultatet varit betydligt värre utan Operation Rimfrost. I en intervju med SVT säger den nationella kommenderingschefen Stefan Hector: ”Jag kan med säkerhet säga att vi har förhindrat grova våldsbrott så jag påstår att vi har reducerat det dödliga våldet.”

Och visst finns det positiva effekter av detta arbete. Polisen har genomfört hundratals husrannsakningar, och 545 vapen och 100 kilo sprängmedel har beslagtagits. Till detta kan läggas över 200 personer som häktats för brott av olika slag. Detta är givetvis alldeles utmärkt.

Men frågan återstår om den svenska polisen förmår att knäcka den organiserade brottsligheten. Om inte, så kommer det innebär en mycket stor förändring av det svenska samhället och dess funktion.

Sverige har fram tills nu varit ett land med hög tillit och med låg brottslighet och korruption. Om den växande organiserade brottsligheten inte kan förhind­ras kommer detta förändras.

Det riskerar att göra männi­skors vardag mer otrygg.

Det kommer att bli kostsamt eftersom betydande resurser måste avsättas till försäkringar, larm, vaktbolag och rättsväsendet.

Det är inte den väg vi vill gå som nation. Men om polisen inte lyckas riskerar vi att hamna där. Därför är det av yttersta vikt att polisen fortsätter ett intensivt, systematiskt arbete för att komma åt dessa internationella organisationer.

Det är på intet sätt omöjligt, möjligheterna är goda i takt med att polisen tillförs ytterligare resurser. Men det måste ske nu.

Hemmets Vän 30 april 2020


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Ledare

Det svenska högmodet spricker
Regeringen bör tillsätta en värdegrundskommission
Bidrag med motprestation
Sverige måste protestera – Hagia Sofia blir åter moské
Israel ständig stötesten
Vikande förtroende för Löfven och regeringen
Rött blod i oss alla
EU återöppnar gränser – men Sverige får vänta
Pisa-proven blottlägger skolans reformbehov
Kännbara konsekvenser för unga generationen


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto
Taltidning

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies