Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Bed till Gud att vi klarar det

Veckans kommentar Publicerad: 2020-04-30 11:43

Det sägs nu att frikyrkorna inte ”ställer in”, vi ”ställer om”. Med det menas att vi inte möts till gudstjänst i kyrkorna utan ser en inspelad gudstjänst på skärm.

Det är förstås både bra och lovvärt att ta del av bön, predikan och sång från sin lokala församling genom en skärm. Kanske finns i några fall till och med möjlighet till interaktion genom mobiltelefonen med dem i kyrkan. Men att mötas i verkligheten för att fira gudstjänst tillsammans är inte samma sak som att ta del av en gudstjänst via en skärm. Det sker något i rummet när vi samlas. En gudstjänst skapas gemensamt och tillsammans med Gud, eftersom när två eller tre är samlade i hans namn är Han mitt ibland oss. Det är ett himmelskt löfte om en andlig närvaro av Gud själv.

Så vad händer om coronakrisen fortsätter över sommaren? Kanske hela året ut? Biträdande statsepidemiolog Anders Wallensten sa till Dagens Nyheter i veckan att det inte finns någon tidsplan för självisoleringen. Han sa också att äldre är mest i riskzonen och därmed de som måste acceptera den här typen av restriktioner längst.

I kyrkan är gudstjänst inte bara det som sker i kyrksalen. Det är också samtalet efteråt över kaffe och kaka. Och församlingsliv är mer än gudstjänsten. Det är dagledigträffar en onsdag och körer, bönegemenskap i hemmen och missionsrådet som möts.

Det är vår vakt nu, detta är den tid vi fått. Uppdraget att föra tron vidare till nästa generation hänger på oss. Vi behöver därför be om andlig disciplin och mognad, att vi ska klara något som församlingen aldrig egentligen var tänkt att vara – en gemenskap utan gudstjänst, utan en fysisk gemenskap, där vi aktivt isolerar oss ifrån varandra. Det vi går igenom nu har den kristna kyrkan aldrig tidigare behövt utstå. Isolering och ensamhet är antitesen till ett kristet liv. Men vi har inget val. Vi måste.

Bed med mig, om beskydd över våra församlingar, om att vi som kristna ska hitta tillbaka till våra bönesamlingar och gudstjänster. Låt dessa månader bli en tid då vi får lära oss att än mer uppskatta församlingen och uppvärdera gemenskaperna vi finns i.

Åke Hällzon


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans kommentar

Munskydd är en rimlig åtgärd
Brandbomb mot KD-politiker
Behövs det fler eller färre poliser?
200 000 inställda operationer på grund av covid-19?
Pingströrelsens vägval
Att inse dödens realitet
Sommar utan konferenser
SVT gör bokslut med Knutby Filadelfia
Slutet på ett trauma
Förbered för församlingsliv


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto
Taltidning

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies