Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Tänk om maten tar slut?

Ledare Publicerad: 2020-04-23 15:40

Snabbt kan det bli tomt på hyllorna i livsmedelsbutikerna. Det har vi nyligen fått lära oss. Då talar vi inte om toalettpapper utan en mängd basvaror att mätta oss med. Om Sveriges gränser skulle stängas på grund av militär konflikt eller hotet från coronaviruset, så kan vi inte försörja det svenska folket med våra egna livsmedelsprodukter. Vi är bara självförsörjande på morötter, socker och vetemjöl, knappast särskilt allsidiga födoämnen. Matkedjornas centrallager kan tyckas stora, men i Stockholm skulle maten ta slut på två dagar om vi inte kan importera våra livsmedel.

Samarbete mellan länder förutsätter att gränserna är öppna.

I Sverige har vi sänkt vår självförsörjningsgrad till under 50 procent medan Finland kan klara sex till tolv månader med sin egen livsmedelsproduktion.

Sverige har haft fred i över 200 år och kanske känt en trygghet att vi kan luta oss mot andra EU-länder, varifrån vi kan importera mat.

Svenska bönder lever ett mycket tufft liv. De flesta svenska medborgare har knappast en aning om hur låg lönsamheten är i det svenska jordbruket.

Hur kan detta förändras? Det räcker inte med en vetskap i Sveriges riksdag och beslut att ha en strategi för den svenska livsmedelsproduktionen. Den enskilde bonden måste veta att han får tillräckligt att leva av, när han betalat sina räntor på lån för gårdens byggnader, maskiner och övriga investeringar. För två år sedan förlorade många lantbrukare en stor del av skörden på grund av torka. Det är knappast någon svensk bonde som vet vad en 40-timmars arbetsvecka innebär.

Förutom konkreta insatser från regering och riksdag som gör att det svenska lantbruket kan överleva, så behöver vi konsumenter tänka över vad vi stoppar i våra matvagnar. Om vi inte väljer svenskproducerat när vi köper mjölk, kött, ost och flertalet övriga varor, gräver vi en grav för den svenska bonden.

Visst får vi i många fall betala lite mer för närodlade, svenskproducerade livsmedel. Men inför alternativet att vi kanske inte har någon mat på bordet, måste det vara värt det.

När den äldre generationen bönder inte orkar längre, måste unga människor kunna satsa som egna företagare inom lantbruket. Om det inte finns far- eller morföräldrar som överlåter en välskött gård till unga lantbrukare ska de unga kunna köpa en gård och klara de höga investeringar som maskiner och lokaler kräver.

Livsmedelsindustrin är oerhört konkurrensutsatt för att vi konsumenter vill ha bästa tänkbara matpriser. För lekmannen är det fortfarande en gåta hur det kan vara billigare att odla tomater i Spanien eller andra livsmedel i södra Europa och transportera dem till Sverige än att producera samma livsmedel här. Visst har vi klimatet emot oss med kortare växtperioder. Men det kan inte vara hela sanningen.

I valrörelsen 2014 debatterades svenskt kött kontra kött som producerats i andra europeiska länder. Sverige har djurvänligare animalisk produktion och långt mindre antibiotika i djurfoder än många länder i Europa. Visst minns vi debatten om danska grisar som fick svansen avklippt för att de annars bet varandra då det var alltför trångt i djurstallarna.

Vill vi skapa hälsosamma, friska lantbruk och äta så näringsrik mat som möjligt, även om det kostar lite mer? Det är bara tragiskt att det måste till en global kris för jordens klimat eller smittepidemier för att vi ska tänka om.

Hemmets Vän 23 april 2020


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)



Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Ledare

Bred samverkan ska bryta kriminaliteten
Inga mål fredade för ryssarnas bomber
Orimliga föräldrakrav
Underskattat motstånd
Orädd Putinkritiker död
När nöden ger ett gungfly
Använd fastetiden väl
Oläkta sår från krigsåren
Hur hanterar vi krigshotet?
Komplext när ljusare tider väntar församlingarna – men stora utmaningar för små kristna medier


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies