Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Rädda kristna ekosystemet!

Veckans kommentar Publicerad: 2020-04-23 15:37

Den samhällsomställning vi just nu upplever är oerhörd. Vi isolerar oss. Evenemang, möten och gudstjänster ställs in och vi håller avstånd till varandra i offentliga rum. Social distansering är ett modeuttryck och jag hör folk tala om coronan och covidden – i bestämd form. Vi börjar alla känna någon som har eller har haft sjukdomen. Den har blivit ett begrepp.

Denna nya verklighet sätter ett särskilt sorts tryck på oss kristna. Ett kristet liv är alltid ett liv i gemenskap och att mötas är grundbult i all kristen verksamhet. Utan verkliga möten i församlingen, inget kristet liv.

När nu en hel vår och sommar ställts in på grund av coronaviruset får det stora följdverkningar. Inte bara kyrkorna och dess verksamheter är tomma, också de kristna strukturer som omger dessa påverkas. Hit hör till exempel kristna konferenser, skolor, körer, tidningar, bokförlag, bokhandlare och sommargårdar. Kort sagt – hela det kristna kulturlivet.

De senaste veckorna har varit mycket svåra för kristna kulturinstitutioner. För konferensgårdarna och medieföretagen ett stålbad. Alliansmissionen vädjar nu en i videoinspelning till medlemmarna om ekonomiskt stöd för att rädda Gullbrannagården undan konkurs. För vårt systerförlag Marcus Förlag har coronaviruset inneburit att ett 20-tal författarevent och boklanseringar fått ställas in. Förstås ett kännbart tapp i försäljning men också en minskning i antalet böcker om kristen tro som når sina läsare.

Den verkligt allvarliga frågan är vad som händer om de kristna strukturerna skulle försvinna? Kommer vi hitta tillbaka till det gamla sättet att leva när krisen är över, eller har isolering och coronaskräck satt så djupa spår att vi övergivit goda livsmönster?

Vi behöver gemensamt och strukturerat hitta vägar för att rädda våra institutioner. Utan det kristna ekosystemet som dessa utgör tappar kyrkan inflytande och möjligheterna till ett kristet liv försvåras. Det byggs inte nya sommargårdar och det startas inte nya medieföretag i en handvändning. Kulturinstitutioner, församlingar och enskilda kristna är ömsesidigt beroende av varandra.

Värna din församling, men glöm heller inte att förnya din prenumeration, köpa en kristen bok och fika på en sommargård. Det kommer en framtid utan coronavirus. Var med och bevara det kristna ekosystemet tills dess.

Åke Hällzon


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans kommentar

Munskydd är en rimlig åtgärd
Brandbomb mot KD-politiker
Behövs det fler eller färre poliser?
200 000 inställda operationer på grund av covid-19?
Pingströrelsens vägval
Att inse dödens realitet
Sommar utan konferenser
SVT gör bokslut med Knutby Filadelfia
Slutet på ett trauma
Förbered för församlingsliv


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto
Taltidning

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies