Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Äldres liv riskeras när personal saknar skydd

Ledare Publicerad: 2020-04-08 00:00

Sverige har valt ett annat förhållningssätt än andra europeiska länder i kampen mot pandemin. Våra insatser är mindre. Vi har inte stängt ner grundskolor. Vi har inte infört utegångsförbud. Istället för förbud har vi rekommendationer.

Sverige hade till exempel förbud mot sammankomster med 500 personer. Det har nu skärpts till förbud mot mer än 50 personer. Tufft kan tyckas. Eller också inte. I Tyskland är det förbud mot offentliga sammankomster med fler än två personer. I Stockholm rekommenderas människor, om de kan, att arbeta hem­ifrån. Och människor uppmanas stanna hemma över påsk. I Finland har hela regionen Nyland (runt Helsingfors) satts i karantän, det vill säga in- och utresor har begränsats/förbjudits helt.  

Vem gör rätt? Just nu finns inget facit. Det är för tidigt att utvärdera om den svenska linjen innebär stora skillnader i smittspridning i jämförelse med andra länder. Vi får utvärdera senare. Så är det, utom på ett område: de äldre. Covid-19 är en sjukdom som framförallt drabbar äldre. Det är i stora delar de äldre som får svåra symptom, och det är framförallt äldre som dött i sviterna av sjukdomen. Regeringen har nu infört besöksförbud på äldreboenden. (Tidigare var det en rekommendation.) Beslutet kom efter omfattande smittspridning på äldre­boenden och bland personer med hemtjänst.  

Detta är mycket allvarligt. En kraftig ökning av tonåringar som drabbas av covid-19 innebär inte någon större ökning av svårt sjuka. Yngre drabbas sällan av mycket allvarliga symptom. (Förutom riskgrupperna.) Men om antalet drabbade över 70 år ökar kraftigt vore det mycket allvarligare. Immunförsvaret avtar med åldern och många har en eller flera kroniska sjukdomar. Mer måste göras för att skydda äldre sjuka. För det första måste hemtjänsten och äldreboenden omgående förses med ordentlig skyddsutrustning. Att ett rikt välfärdsland som Sverige, med sjukvård i världsklass, inte har grundläggande skyddsutrustning för denna personal är under all kritik. Det innebär att äldre människors hälsa och liv riskeras.  

För det andra bör personal med symptom omgående testas för covid-19 för att säkerställa att personalen inte sprider sjuk­domen bland patienterna. Idag sker detta, men långt ifrån alltid. I takt med att kapaciteten för testning ökar bör även stickprov göras bland personalen. För det tredje bör övervägas om personal som vårdar äldre multisjuka periodvis ska vara isolerade för att minska risken för smitta under den akuta fasen. De äldre behöver bättre skydd – och de behöver detta omgående.

Hemmets Vän

9 april 2020


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Ledare

Förnedringen i ljuset
Snabbutred spridningen av covid-19 i äldrevården
Ingen plats för arrogans
Vi har misslyckats skydda våra svagaste
Polisen kraftsamlar - ändå skjuts allt fler
Tänk om maten tar slut?
Omprövning i skakig tid
Hemskola ger nya tankar
Coronaviruset avslöjar krisen i svensk sjukvård
Lappar räddar inte liv


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto
Taltidning

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies