Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Trygghet i coronatid

Veckans kommentar Publicerad: 2020-04-02 00:00

Bästa läsare!

Tänk dig att vi skulle haft ett samtal för ett år sedan, och någon då sagt att i början av 2020 kommer världen drabbas av en pandemi som gör att alla över 70 år ska hålla sig hemma, flertalet flygavgångar ställs in, samlingar över 50 personer är förbjudna och tiotusentals personer varslas från sina jobb. I många länder kommer skolor stängas och utegångsförbud införas. Vi skulle haft svårt att tro detta! Ändå är det just så verkligheten har blivit.  

En vanligt förekommande fråga till smittskyddsexperter är när pandemin är förbi. Vad vi egentligen menar är: När blir det som vanligt igen? Tyvärr är svaret: det vet vi inte ännu. Just denna ovisshet gör det svårare att hantera situationen. Egentligen är det ju inte något större problem att stanna hemma några dagar. Men ovissheten om hur allt kommer att utvecklas gör det svårare. I grund och botten handlar det om brist på trygghet. Tillvaron är inte som den brukar. Är det kanske därför vi köper så mycket toapapper? Svenska folket handlar toalettpapper som om det vore global brist. Men det är det inte, och framförallt inte i Sverige, ett land täckt av skog och stor exportör av just dessa rullar. Jag tror att denna hamstring beror på otrygghet, en överslagshandling i en orolig tid.

Nu börjar det märkas att folk famlar efter trygghet. Många vet inte vad de skall ta sig till. Det känns tryggt att ha mycket konserver i lager hemma men det är något mer som saknas. Vid händelser vi inte är beredda på och som vi inte kan påverka växer oron. Här kommer de existentiella frågorna in. Oro för framtiden, för hälsan, jobben och ekonomin. Människan blir så liten inför detta stora, världsomspännande och okända virus.  

Här har vi som kristna något som många i vårt samhälle saknar, vår gudstro att förlita oss på. Vi har en Gud som hör oss när vi ber, och det är vad vi kan göra nu.  

Jag tänker så här, denna pandemi är inte det sista utbrottet av en smittsam sjukdom som kommer drabba mänskligheten. Låt oss därför ha förtröstan och förlita oss på de goda krafterna vi har i samhället, i sjukvården, i kyrkan, familjen eller bland vännerna. Även denna pandemi kommer en dag ha blåst förbi.

Åke Hällzon


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans kommentar

Utan pensionärer stannar kyrkan
Stenarna som ropar i P3
Bevara gamla vanor - hjälp kroppen minnas
Expressens gudsbild problematisk
Bed till Gud att vi klarar det
Rädda kristna ekosystemet!
Välj tacksamheten
Det kommer gå bra – för vi litar på varandra
Känn förtröstan!
Trodde aldrig jag skulle behöva skriva detta


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto
Taltidning

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies