Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Han har ställt ut familjens årsförbrukning av plast

Veckans nummer Publicerad: 2020-03-26 00:00

– Menar vi allvar med att vi vill vår nästa väl och att vårt uppdrag är att älska vår nästa, då är konsumtionen ofrånkomlig att granska, säger Mattias Käll, konstnär och illustratör. För några år sedan bestämde han sig för att samla alla familjens plastförpackningar under ett år. Det blev 118 kassar, cirka 60–80 kilo plast och en utställning som under ett par år visats på olika platser i Sverige.

– Jag är intresserad av plasten som material. Allt kommer egentligen av att jag har en stor passion för naturen och är intresserad av hur vi människor påverkar naturen och i förlängningen hur vi påverkar varandra, hur vi förhåller oss till varandra och till naturen, säger Mattias Käll när vi talas vid på telefon.

Ville lära sig mer

– Det har pratats mycket om plast. Jag tänkte se hur mycket plast det handlar om, hur mycket plast vi får med oss och lära mig mer om plasten som material. Jag ville lära mig mer om hur stora mängder det blir egentligen, fortsätter han.

Mattias började samla familjens alla plastförpackningar i garaget.

– Jag hade en idé om att just det här med att materialet plast är komplicerat och påverkar naturen på ett eller annat sätt. Antingen genom att det rent konkret blir plastskräp ute i naturen. Eller genom att mikroplaster mals sönder eller slits sönder då de börjar komma in i djur och upptas i kretsloppet på ett sätt som är lite märkligt. Eller som koldioxid när vi eldar och då blir ett tillskott av koldioxid i atmosfären som värmer upp och påverkar oss.

Fotade plasten

– Rent visuellt gjorde jag så att jag efter den första månaden, som var januari, tog de här påsarna till en plats i naturen som jag tycker mycket om och där jag inte vill se plasten. Där lade jag ut plasten och fotograferade. Så gjorde jag sedan månad efter månad under hela året. Månad efter månad blev det också alltmer plastskräp.

– Mot slutet blev det ganska stora mängder och tungt att bära. Det blev för mig en bild av hur naturen belastas. Nu fick jag känna på det rent fysiskt genom att bära runt på plasten. Det utvecklades sedan till ett performance, där jag burit runt på plasten i olika sammanhang, fortsätter Mattias Käll.

Hur mycket plast blev det till slut efter ett år?

– Det blev 118 påsar. Hur många kilo vet jag inte riktigt. Kanske 60, 70, 80 kilo, någonstans, svarar han.

Läs mer i Hemmets Vän nr 13 – 2020


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)



Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans nummer

Pensionärer ska rädda förlossningsvård i sommar
Experter: Nu har Erdogan inga gränser
Elevers bristande läsförståelse oroar
Den 6 juni firar vi nationaldagen
Då föddes nationalstaten
Kraftigaste vårfloden på 50 år – nu sjunker vattnet
USA: DeSantis kan utmana Trump
Pingst tar upp kampen mot segregation
Kungaparet besöker alla län
"5 000 barn kommer hit under en lägersommar"


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies