Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Det kommer gå bra – för vi litar på varandra

Veckans kommentar Publicerad: 2020-03-26 00:00

Coronapandemin är bokstavligen överallt. I varje nyhetssändning talas det om den och viruset påverkar alla sektorer av samhället och världen. Också i våra mindre sammanhang och gemenskaper syns det tydligt. Den sociala distanseringen märks; på jobbet, bland vännerna och i kyrkan. De som kan arbetar nu hemifrån, vi har slutat handhälsa och bjuder inte hem varandra i samma utsträckning som förut. Våra gudstjänster och verksamheter i församlingarna går på sparlåga, det är märkligt glest i bänkraderna, eller så är möten i kyrkan inställda. Allt detta för att platta ut kurvan och skydda riskgrupperna.

I veckan visade det sig att Sverige, trots ökningar i antalet fall, hitintills lyckas mycket väl i kampen mot viruset. Jämfört med länderna i Sydeuropa, eller Frankrike och USA, ser det bra ut när myndigheterna räknar samman antalet inskrivna i sjukvården i förhållande till befolkningens storlek och antal nya fall.

När det här klingar av, enligt experterna på Folkhälsomyndigheten någon gång i maj, kan det mycket väl visa sig att det är just tack vare att vi höll avstånden till varandra som vi kom lindrigare undan än många andra.

Jag är också övertygad om att vi ska vara tacksamma för vår folkrörelse- och föreningstradition med frikyrka och arbetarrörelse som de drivande krafterna. Det är genom dessa vi har hög tilltro till varandra i Sverige. I de breda folklagren finns en ömsesidig tillit och vi vill varandra väl. I tider av kris kommer vi samman, vi förstår att enda sättet att klara sig är att erkänna beroendet av varandra. Individansvaret, att gemensamt och solidariskt göra sin plikt, är högt.

Det är också nu vi som församlingar får vara evangelium för närsamhället och världen. Till Hemmets Vän får vi rapporter om återkommande telefonsamtal till de äldre i församlingarna, inköp och hemleverans av matkassar till medlemmar över 70 som sitter hemma i självvald isolering – tänk så fint, mitt i allt.

”Gud har inte gett oss modlöshetens ande, utan kraftens, kärlekens och självbesinningens”, skriver Paulus till Timotheos (Tim 1:7). Må denna sanning uppfylla dig i detta till­synes oändliga coronabrus.

Åke Hällzon


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans kommentar

Utan pensionärer stannar kyrkan
Stenarna som ropar i P3
Bevara gamla vanor - hjälp kroppen minnas
Expressens gudsbild problematisk
Bed till Gud att vi klarar det
Rädda kristna ekosystemet!
Välj tacksamheten
Trygghet i coronatid
Känn förtröstan!
Trodde aldrig jag skulle behöva skriva detta


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto
Taltidning

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies