Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Kinas kristna vädjar om förbön

Veckans nummer Publicerad: 2020-03-19 00:00

Hur har den förföljda kyrkan påverkats av den pågående och världsvida coronapandemin? Hemmets Vän har talat med missionsorganisationen Ljus i Öster och den kristna missions- och människorättsorganisationen Open Doors Sverige om situationen i framförallt Nordkorea, Iran och Kina.

Missionsorganisationen Back toJerusalem återger uppgifterom att Nordkorea nu börjat skjuta människor som smittats av viruset covid-19. Också Ljus i Öster talar om detta som rykten från flera källor inifrån landet. Open Doors Sverige har försökt spåra källan till ryktena men menar idag att de inte stäm-mer. Nordkorea har alltid varit ett stängt land men nu är läget värre än någonsin, förklarar samtidigt både Peter Paulsson, Open Doors, och Marcus Furingsten, Ljus i Öster.

30 dagars karantän

– Det är ingen som kan resa över gränsen utan speciella tillstånd, vilket gör att handelsutbytet blir lidande. Det är också så att om du reser ut och sedan ska resa tillbaka, så hamnar du i karantän i 30 dagar. Varje dag i karantän kostar cirka 70 dollar, alltså runt 700 kronor, som du själv får bekosta, fortsätter Furingsten.

Peter Paulsson, Open Doors Sverige, talar om att Nordkorea fortfarande förnekar att landet på något sätt är drabbat.

– Det finns däremot rapporter om cirka 190, 200 soldater i den nordkoreanska armén som dött i en sjukdom med symptom som påminner om coronapandemin. Det sägs också att 3 700 soldater har satts i karantän. Nordkorea ligger mellan ursprungslandet Kina och Sydkorea, som drabbats hårt av coronaviruset, men förnekar officiellt att det skulle vara drabbat. Frågan är vad som egentligen händer där?

Han påminner liksom Marcus Furingsten hur Nordkorea använde samma taktik i samband med sarsutbrottet 2003 och förnekade att de överhuvudtaget hade några sjuka.

Allvarliga konsekvenser

– Skulle Nordkorea drabbas, vilket det redan tycks ha gjort, då kan konsekvenserna bli mycket allvarliga för landet. Helt enkelt för att befolkningen generellt sett är undernärda. I många länder pekar man ut särskilda riskgrupper när det gäller coronaviruset – de äldre och människor med underliggande sjukdomar. Här har hela befolkningen ett ordentligt nedsatt immunförsvar. Dels brukar våren oftast vara den svåraste tiden på året då man inte hunnit odla något ännu, och det man har från tidigare är kraftigt ransonerat. Dels drabbades landet förra sommaren av en ordentlig torka som begränsade tillgången på mat ännu mer än vanligt, fortsätter Peter Paulsson.

Isolerat

– Ovanpå det har vi bekymret med att landet är isolerat. Handeln med Nordkorea har nu till och med nästan stängts – både den legala och illegala trafiken av förnödenheter som går fram och tillbaka har nästan upphört. Det finns många komponenter som pekar på att om utbrottet sker i stor skala har man ingen beredskap. Man är redan försvagad, och är på väg in i en period med mindre förnödenheter än vanligt samtidigt som landet är stängt mot Kina och övriga omvärlden, säger han och talar om hur den underjordiska kyrkan fått hjälpsändningar av mat men också av mediciner, tydligt märkta och med instruktioner om hur de ska användas.

– Nordkoreanska kristna skriver om hur oerhört tacksamma de är för denna hjälp. Det är  också problemen inom hälsovården. Det finns väldigt få läkare i Nordkorea, och även om hälsovården ska vara kostnadsfri tar de betalt för rådgivning och besök. De gör så därför att de sällan får lön eller också är den väldigt låg. Det gör också att många vänder sig till den svarta marknaden, där säljare utan medicinsk utbildning förmedlar omärkt medicin och piller utan etiketter. Marcus Furingsten, Ljus i Öster, talar om situationen i Kina där mer än 3 200 har dött i viruspandemin.

– Inifrån miljonstaden Wuhan – epicentrum för covid-19 – har kristna vädjat om förbön. Karantänen av staden har lett till brist på vatten, mat och el. Vi vet att 28 kristna blivit sjuka sedan de arresterats för att de försökt hjälpa sjuka. Mitt i allt har nya strängare lagar införts för att stoppa kristet hjälparbete. Enligt de rapporter vi har fått har man implementerat ett system som man använt i Shenyang, där man satt upp streckkoder vid varje lägenhet som man behöver skanna varje gång man går ut och varje gång man kommer hem. Detta för att lättare hålla koll på människors rörlighet.

Läs mer i Hemmets Vän nr 12 – 2020


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans nummer

Pastorn möter ny öppenhet
Cyklonen i forna Östpakistan starten för yrkesskola i Bhola
"Svenskarna behöver framtidstro!"
"Kyrkorna alltför tysta om sexuella övergrepp"
”Vaccin finns tidigast om några månader”
Deras glädje över skapelsen berör tv-tittare
Sverige mot strömmen i EU:s budgetkamp
Historisk arbetslöshet väntar
Utbults tacksamhet väckte religionsdebatt
Spanjorer hårt drabbade av pandemin


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto
Taltidning

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies