Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Ofrivillig ensamhet dyrt för sjukvården i Sverige

Veckans nummer Publicerad: 2020-03-19 14:49

Jakob Forssmed, riksdags­ledamot för Kristdemokraterna och vice partiledare för KD, har blivit känd för ett stort engagemang när det gäller äldres ensamhet. 100 000-tals svenskar lever i ofrivillig ensamhet. Det leder för många till hjärtinfarkt, hjärt- och kärlsjukdomar och även ett ökat antal självmord.

– Saknar du ett socialt nätverk och upplever att du inte är sedd och efterfrågad, drabbas du lättare av depression som till och med kan leda till självmord, säger Jakob Forssmed till Hemmets Vän.Han menar att politiken inte tydligt lyft frågan om ofrivillig ensamhet på ett nationellt plan.

– I Sverige har vi varit väldigt inriktade på det materiella och att säkra människors individuella oberoende. När vi arbetat så mycket på att  individen ska ha det materiellt bra, har vi missat dimensionen kring den ofrivilliga ensamheten. Idag är medvetandet kring dessa frågor bättre, men för en del år sedan kom rätt mycket hånfulla kommentarer som att ”ska kommunen skaffa kompisar”.

– Men det handlar ju om att skapa förutsättningar för gemenskap och relationer, säger han.

Den ofrivilliga ensamheten drabbar inte bara äldre människor. Många barn är i samma situation, men där är medvetenheten större. Exempelvis har forskare i Örebro visat att barn som är ofrivilligt ensamma misslyckas i skolan, och det kan senare leda till arbetslöshet och utanförskap. Sociala kontakter och gemenskap är en skyddsfaktor för människor.

”Förkortar livet”

När den ofrivilliga ensamheten drabbar äldre personer  är risken mycket större för demens, mer smärta, hjärt- och kärlsjukdomar med mera. Ensamhet leder till och med till att kroppens blodkärl drar ihop sig.

– Det här är faktorer som faktiskt påverkar och förkortar livet för en del människor. Ensamheten,  som leder till fysisk och psykisk ohälsa och att fler söker mer akut sjukvård, kostar bara i Region Örebro skattebetalarna 388 miljoner i extra vårdkostnader årligen. I Sverige är det 100 000-tals människor som är socialt isolerade. I dessa coronatider har man ställt in besök på äldreboenden och sjukhusen. Men många äldre säger att ”det där påverkar inte mig, för jag får iallafall inga besök”.

För att kunna vända denna negativa utveckling, som blivit ett stort samhällsproblem, menar Jakob Forssmed och Kristdemokraterna att Sverige exempelvis behöver skapa bättre ekonomiska förutsättningar för ideella organisationers arbete. Om gåvo­skatten, där man inte behöver betala skatt på gåvor till ideella organisationer, återinfördes samt att man satsade kraftfullt på att bygga fler äldreboenden i landet, skulle man kunna avhjälpa en del av den ofrivilliga ensamheten.

– Det här är en av våra största samhällsutmaningar. Tänk om företag och bostadsföretag började redovisa sina satsningar inom detta område liksom man har gjort när man visar hur olika beslut påverkar miljön. Företagen skulle kunna stärka inte bara sin miljöprofil utan också sin profil med insatser inom den sociala sektorn.

Läs mer i Hemmets Vän nr 12 – 2020


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)



Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans nummer

"Riggat val kan slå tillbaka mot Putin"
Polisen självkritisk om våldsutsatta kvinnor
"Mänskligt liv verkar ha blivit värdelöst i Nigeria"
”Kul att visa att även kvinnor kan”
Ska påminna om Gud på Gotland
Varannan elev behöver extra hjälp – ”ett svek”
Hoppet bleknar för bortförda barn
”Se barn med NPF-diagnoser som en tillgång i församlingen”
En vägledning för att möta ungas behov
”Välj mer specifika termer än religion”


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies