Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Lappar räddar inte liv

Ledare Publicerad: 2020-03-12 14:19

Vi visste det kanske förut, men nu har vi fått ett riktigt tydligt ansikte på hjärtlösheten. Det handlar om Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson, som rest ner till grekisk-turkiska gränsen – och hjälper på plats? Nej – delar ut flygblad!! På flygbladen står det: ”Sverige är fullt, kom inte hit.”

Om man vill vara hjärtlös så är det bättre att stanna hemma. Men uppenbarligen är Jimmie Åkesson bara ute efter publikfrieri. För trots att SD sagt i åratal att det är bättre att hjälpa på plats än att ta emot flyktingar i Sverige, så är det bara genant att tro att papperslappar med falska budskap kan vara till någon hjälp. Cynism löser inga problem.

Visst har vi också i Sverige de senaste åren sett hur svårt det blivit för många flyktingar att kunna integreras, inte bara komma hit. Men Europas länder kan inte bara se till sin egen dörrtröskel. När de stora flyktingströmmarna kom 2015 gjordes heroiska insatser av många svenskar liksom människor i några andra europeiska nationer. Vi hade inte beredskapen men agerade ändå och försökte hitta lösningar. En del av dem blev inte bra. Andra kom att betyda oerhört mycket. Nu måste vi sitta ner och tillsammans runt om i Europas länder söka lösningar på hur dessa lidande människor ska kunna få hjälp. Efter andra världskriget kunde Europas länder med förenade insatser åtminstone lindra lite av nöden. Förutsättningarna är absolut inte sämre nu.

I dagsläget kan vi känna oro, rädsla, maktlöshet när vi ser vad som sker i exempelvis Grekland. Vilka fruktansvärda förhållanden många av de flyende tvingas leva under. Men om vi inte ens vill fundera över om vi kan bidra? För visst kan vi, även om det blivit problematiskt också i Sverige på många håll. Hårda hjärtan skapar inga konstruktiva lösningar. Och faran är stor att detta så småningom slår tillbaka mot oss själva. Om vi en dag behöver hjälp kanske vi möts av kalla handen.

Det finns säkert lycksökare bland alla dessa flyende. Det finns människor med en dold destruktiv agenda. Men det stora flertalet skulle knappast utsätta sig och sina barn för så desperata handlingar om det fanns en rimlig möjlighet att leva i sitt eget hemland. Och medan stormakternas ledare driver ett cyniskt spel faller bomberna, sjukvården kan inte längre vårda och maten räcker inte. Då skulle varje sunt tänkande förälder söka lösningar och hoppas på en fristad någon annanstans.

Liknelsen av Jesus om mannen som slagits och blivit bestulen av rövare är så utmanande också i vår tid. Är vi en av dem som går förbi på andra sidan? Eller är vi den som stannar, skapar en bild av läget och gör en insats som kanske räddade den mannens liv?

När nöden står för dörren måste vi ta oss samman, även om det är svårt. Vi behöver tänka, samtala, söka lösningar, inte använda billiga publikfriande aktiviteter. Sådant kommer förr eller senare att slå tillbaka. Och då kanske det är för sent att ångra sig?

Hemmets Vän 12 mars 2020


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Ledare

Vikande förtroende för Löfven och regeringen
Rött blod i oss alla
EU återöppnar gränser – men Sverige får vänta
Pisa-proven blottlägger skolans reformbehov
Kännbara konsekvenser för unga generationen
Förnedringen i ljuset
Snabbutred spridningen av covid-19 i äldrevården
Ingen plats för arrogans
Vi har misslyckats skydda våra svagaste
Polisen kraftsamlar - ändå skjuts allt fler


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto
Taltidning

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies