Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Trodde aldrig jag skulle behöva skriva detta

Veckans kommentar Publicerad: 2020-03-12 14:16

Sverige har nu inhemsk okontrollerad spridning av Corona-viruset. Det berättade Folkhälsomyndigheten i veckan. Den nya typ av influensa som heter Covid-19 och som har en mycket hög dödlighet bland äldre, människor med underliggande sjukdomar eller förhöjt blodtryck och diabetes, sprids mellan männi­skor i befolkningen.

Vården kommer därför från och med denna vecka sluta testa människor med milda influensaliknande symptom. Alla med symptom uppmanas att sätta sig själva i egenkarantän hemma och fokus ska ligga på de svårast sjuka, att skydda riskgrupper och förhindra spridningen. Särskilt utsatta är de kroniskt sjuka.

Rapporterna från norra Italien förskräcker. Dödstalen när denna tidning pressläggs är över 475 personer eller 5 procent av de insjuknade. Från en av Europas rikaste regioner, med sjukvård av högsta internationella klass, kommer berättelser om en vårdapparat som inte klarar mer. Intensivvårdsplatserna räcker inte till och patienter över 65, och även yngre med andra bakomliggande sjukdomar, prioriteras bort. Personalen är trött. Hundratals läkare och sjuksköterskor har blivit sjuka, de får inte träffa sina familjer, och de utsätts för stark psykisk stress när de dag efter dag tvingas se människor dö i lungsvikt samtidigt som nya patienter flödar in till sjukhusen. I Dagens Nyheter (11/3) ger samordnande läkare för intensivvården i Lombardiet i Italien, professor Giacomo Grasselli, råd till Sverige: ”Människor måste hindras från att träffas […] det är enda sättet att undvika en katastrof och begränsa spridningen. Sättet att göra det på är inte att köpa in fler ventilatorer, respiratorer eller intensivvårdssängar – det är att lära folk att det bara är deras beteende som kan förhindra spridning. Alla måste undvika folksamlingar, jobba hemifrån om det är möjligt. Tvätta händerna. Skolor bör stängas och alla evenemang bör undvikas … det är det enda sättet att överleva den här svåra epidemin. Annars kommer antalet patienter bli ohanterligt – oavsett hur bra, modernt och utbyggt [det svenska] sjukvårdssystemet är.”

Jag trodde aldrig att jag skulle behöva skriva detta i Hemmets Vän, men nu kommer en uppmaning som är livsviktig: Vi måste omedelbart ställa in våra samlingar och gudstjänster. Att fortsätta som om inget har hänt är oansvarigt. Vi har att göra med ett virus som dödar 8 procent av alla smittade över 70 år och 15 procent av de över 80 år.

En kristen hållning är att värna den svage och utsatte. Den som är i nöd. I detta fall betyder det pensionärer, sjuka och människor med kroniska krämpor av olika slag. Nu gäller det märkliga, att det bästa och mest kärleksfulla är att inte möta dem.

Det är direkt olämpligt och oansvarigt att församlingar fortsätter mötas, hälsa, komma nära, dricka kyrkkaffe och fira nattvard. Låt oss ta en paus, avvakta utvecklingen och utvärdera innan påsk. Det är bättre att vara försiktig än vara dumdristig.

Åke Hällzon


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans kommentar

Att inse dödens realitet
Sommar utan konferenser
SVT gör bokslut med Knutby Filadelfia
Slutet på ett trauma
Förbered för församlingsliv
Utan pensionärer stannar kyrkan
Stenarna som ropar i P3
Bevara gamla vanor - hjälp kroppen minnas
Expressens gudsbild problematisk
Bed till Gud att vi klarar det


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto
Taltidning

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies