Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

"Mycket hög smittorisk"

Veckans nummer Publicerad: 2020-03-12 13:57

Folkhälsomyndigheten höjer risken för smittspridning inom Sverige till mycket hög. Ett antal personer klassas dessutom som inhemska fall.

– Det är ett tecken på att vi inte vet hur omfattande spridningen är, säger biträdande statsepidemiolog Anders Wallensten.

Antalet svenska fall av coronasmittade personer fortsatte att stiga under tisdagen. Med över 90 nya fall, en majoritet av dem från Stockholmsområdet, överstiger det totala antalet smittade nu 350 bekräftade fall nationellt.

Västernorrland, Kalmar, Kronoberg och Jämtland har fått sina första bekräftade coronafall, medan regioner som Västra Götaland, Halland, Sörmland, Norrbotten, Örebro alla fått ytterligare fall.

Två personer vårdas på Karolinska universitetssjukhusets intensivvårdsavdelning i Huddinge efter att ha blivit smittade av viruset. Fallen är de första i Sverige där personer tvingats till intensivvård.

Framför allt är det de handfull smittade där det inte går att fastställa en koppling till smitta utomlands som oroar svenska myndigheter. Det kan vara ett tecken på att man inte vet hur omfattande spridningen är.

– Vi har identifierat ett par fall i Stockholm och Västra Götaland, där man inte kan vara säker på var man har fått smittan. Det innebär att de kanske har smittats i samhället, säger Anders Wallensten till TT.

Wallensten trycker på vikten av att vara extra uppmärksam för att minimera risken för smittspridning.

– Undvik onödiga sociala kontakter om du känner dig sjuk, säger han.

Äldre i riskzonen

– Vi är i en situation som kan vara början till en etablerad spridning i samhället i Sverige som inte är beroende av att det kommer personer utifrån, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

– Det har gjort att vi höjt risken till mycket hög. Sedan om de fallen i sig innebär ett större problem, det vet vi inte riktigt än.Framför allt måste Sveriges äldre skyddas från viruset, enligt statsepidemiolog Anders Tegnell.

– Vi ser från Italien att de äldre drabbas väldigt hårt och jag tror att det är där som vi måste göra våra stora insatser och skydda den gruppen i samhället så bra vi bara kan, säger han.

Läs mer i Hemmets Vän nr 11 – 2020


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans nummer

"Svenskarna behöver framtidstro!"
Pastorn möter ny öppenhet
Cyklonen i forna Östpakistan starten för yrkesskola i Bhola
”Vaccin finns tidigast om några månader”
Deras glädje över skapelsen berör tv-tittare
"Kyrkorna alltför tysta om sexuella övergrepp"
Sverige mot strömmen i EU:s budgetkamp
Historisk arbetslöshet väntar
Utbults tacksamhet väckte religionsdebatt
Spanjorer hårt drabbade av pandemin


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto
Taltidning

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies