Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

De vill uppmuntra föräldrar att fostra unga kristna

Veckans nummer Publicerad: 2020-03-05 16:07

Varför vänder unga kristna ryggen åt kyrkan? Hur får man dem att stanna? Och hur uppmuntras föräldrar till att vara andliga förebilder och att våga tala tro med sina tonåringar? Det är frågor som Olof Brandt, generalsekreterare på Bibeln idag, och P-O Flodström, apologet och verksamhetsutvecklare, ska titta närmare på i projektet Middagsbord 2020.

Olof Brandt, generalsekreterare på Bibeln idag, har fått i uppdrag att under ett års tid arbeta med den EFK-anslutna församlingen Korskyrkan i Uppsala för att framförallt se närmare på deras barn- och ungdomsarbete. Samtidigt kommer P-O Flodström att ta en titt på samma frågor utifrån ett nationellt perspektiv.

– Bibeln Idags projekt Middagsbord 2020 kommer utifrån behovet av att ge föräldrar självförtroende och verktyg till att vara förebilder för sina barn. Många föräldrar kommer fram när jag är ute och talar och frågar hur man kan göra något med sina barn, och vi upplevde att det fanns mycket att göra. Middagsbord täcker in många olika projekt för att stötta föräldrar till barn i alla åldrar, förklarar Olof Brandt.

– Vi ser i de flesta kyrkor att av de barn som kommer in är det många som väljer att lämna tron någon gång senare under uppväxten. Ofta i brytpunkter som mellan låg- och mellanstadiet, på väg in i tonåren eller när man flyttar hemifrån. I projektet ”Här för att stanna” är vårt mål att barn och unga ska utbrista att de är just här för att stanna. För att det ska ske krävs det att vi jobbar ihop. Det finns så många sidor av problemet, och därför vill vi i projektet lyssna till barn, unga och föräldrar för att kunna hjälpa till med resurser där det bäst behövs. En stor del är dock att utmana församlingar att börja tänka mer på dessa frågor, fortsätter han.

Osynliga förgårdar

P-O Flodström berättar att han skrivit en del om osynliga förgårdar –  kulturella hinder mot den omkringliggande majoritetskulturen, med hänvisning till hur Jesus rensade förgården i templet i Markusevangeliets elfte kapitel.

– Jag ville se vilka förgårdar vi behöver rensa idag i svensk kristenhet år 2020. Vad är det som gör att vi har så svårt att attrahera nya grupper, men framförallt: Vad gör att vi tappar så många i åldern från gymnasiet tills de är unga vuxna? Jag tror att det var Joel Halldorf som (i boken Gud – Återkomsten) skrev att om alla barn som fötts in i pingströrelsen sedan 1980-talet hade varit kvar hade vi varit 1,2 miljoner pingstvänner idag, fortsätter han.

Läs mer i Hemmets Vän nr 10 – 2020


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans nummer

Svantesson: Ekonomi med vårkänslor
45 EFK-ledare betonar biblisk äktenskapssyn
Här börjar dagen med bön via Zoom
De ser fram emot svar på framtidsfrågorna
Kristna uppmanas till närvaro och bön efter dödsskjutning
Mer relationsvåld bland socialt utsatta
Barn omhändertas i kamp mot maffia
I ett land utan tro vet vi inte vad det är vi ska försvara
Patring: "Politiken kan svänga väldigt snabbt"
Så många kan läsa Bibeln på sitt språk


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies