Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

God beredskap mot corona – stämmer det?

Ledare Publicerad: 2020-02-27 15:42

Den senaste månaden har det varit dagliga nyheter om det nya coronaviruset, covid-19, som sprids från Wuhanregionen i södra Kina. Sedan januari har mer än 2 000 människor dött och det rapporteras över 75 000 bekräftade fall av sjukdomen bara i Kina.

Sjukdomen har även börjat spridas i andra länder som Sydkorea, Italien och nu senast Teneriffa.  

Det sägs att vår beredskap är god när det gäller denna smitta. Socialstyrelsen framhåller: ”Bedömningen är att beredskapen på sjukhusen är god och att nödvändig kompetens finns, vilket skapar goda förutsättningar för en korrekt hantering.” Folkhälsomyndigheten förefaller inte heller speciellt orolig. På hemsidan står: ”Risken att smittan skulle börja spridas i det svenska samhället är mycket låg, enligt Folkhälsomyndighetens senaste riskanalys.” (2020.02.23)

Dessa lugnande besked är givetvis bra. Men det är mycket om detta nya virus som vi inte vet med säkerhet ännu. Data är helt enkelt inte robusta, eftersom viruset var okänt så sent som i december i fjol.

Vi vet inte exakt på vilka sätt det smittar (exempelvis kontaktsmitta, luftburen smitta, hur länge viruset kan överleva på dörrhandtag eller trappräcken).

Vi vet inte hur smittsamt det är (alltså antalet personer som i genomsnitt blir smittade av en sjuk person).

Vi vet inte med säkerhet hur stor andel som blir allvarligt sjuka eller som ytterst dör.  

När det gäller sjukvårdens beredskap generellt pågår en statlig utredning. Vilket i sig inte är speciellt konstigt. För Sverige är bland de länder som har lägst antal sjukhusbäddar per capita. Vi har alltså inte överkapacitet inom sjukvården. Tvärtom, idag är vårdköerna ett av de stora kvalitetsproblemen.

Regelbundet går det att läsa om överbeläggningar, att sjuka människor tvingas ligga i korridorer och personal som går på knäna. Men frågan är hur det blir om och när coronaviruset slår till. Några få fall kan sjukvården givetvis klara. Men om det blir ett större utbrott? 

Hur många platser på sjukhus kan avdelas till smittade av coronaviruset? Hur många av dessa platser är av infektionskaraktär, dvs. kan avskiljas från andra patienter för att förhindra smitta? Hur ser det ut med kapaciteten på laboratorier för testning? Finns det organisation för att snabbt få tag på sjukvårdspersonal, läkare och sjuksköterskor?

Det sägs att vår beredskap mot det nya coronaviruset är god. Men hur ser beredskapen egentligen ut? Vad är vi beredda på? Detta är frågor som dröjer sig kvar och som söker svar.

Hemmets Vän 27 februari 2020


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)



Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Ledare

Bred samverkan ska bryta kriminaliteten
Inga mål fredade för ryssarnas bomber
Orimliga föräldrakrav
Underskattat motstånd
Orädd Putinkritiker död
När nöden ger ett gungfly
Använd fastetiden väl
Oläkta sår från krigsåren
Hur hanterar vi krigshotet?
Komplext när ljusare tider väntar församlingarna – men stora utmaningar för små kristna medier


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies