Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Konvertiter hungestrejkar i protest mot Migrationsverket

Veckans nummer Publicerad: 2020-02-27 15:19

Cirka 60 asylsökande iranier protesterar i Göteborg mot Migrationsverket sedan den 14 februari – bland annat genom hungerstrejk. I gruppen finns flera konvertiter som får stöd från Smyrnakyrkan i Göteborg.

– Vi är i likhet med stora delar av den svenska kristenheten djupt bekymrade över den behandling som konvertitärendena får, där vi i många fall menar att negativa beslut har fattats på felaktiga grunder, förklarar Urban Ringbäck, pastor och föreståndare i Smyrna.

Aktionen Hör vår röst! är en protestaktion som har anordnats av 60 iranska asylsökande i Göteborg. De berättar i ett brev som i veckan skickats till riksdagens ledamöter hur de ”på grund av politisk aktivitet, etnisk bakgrund, religiös övertygelse eller delaktighet i den pågående demokratirörelsen i Iran blivit tvungna att ta sin flykt till Sverige”. Den övervägande delen av dem har också varit i Sverige i fem, sex år.

– Syftet med vår aktion är att väcka såväl den svenska allmänhetens, Migrationsverkets som de berörda myndigheternas uppmärksamhet på den omänskliga situation som vi lever i, skriver de och fortsätter:

– Aktionen Hör vår röst! vänder sig också till alla svenska, europeiska och internationella organisationer för att beskriva den orättvisa behandling som Migrationsverket påtvingat oss i många år. Vi deltagare i denna aktion anser att Migrationsverkets bemötande av våra asyl­ärenden kännetecknas av misstänkliggörande av våra asylskäl. Man har ifrågasatt nästintill allt vi har berättat om vår tro, våra aktiviteter och våra övertygelser.

Många konvertiter

Urban Ringbäck, pastor och föreståndare i Smyrnakyrkan, Göteborg, förklarar varför de engagerar sig för de hungerstrejkande iranierna.

– En stor grupp bland dessa 60 är våra medlemmar och har konversion som asylskäl. Här  finns det personliga relationer som gör att det berör oss känslomässigt extra starkt.

– Vi har inte inblick i varje enskilt fall vad gäller hela gruppen men känner stor oro över situationen i Iran och konsekvenserna av att överhuvudtaget fatta beslut om att sända oliktänkande tillbaka med rådande hotbild. I våra böner innesluter vi alla oavsett livsåskådning och asylskäl.

– Samtidigt ser vi positivt på att Migrationsverket nu visat vilja till dialog och även tagit initiativ till en utbildning för handläggare och beslutsfattare i västregionen, där bland annat två av församlingens pastorer fått stort utrymme att dela vårt perspektiv och våra erfarenheter av konversion.

Läs mer i Hemmets Vän nr 9 – 2020


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)



Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans nummer

Svantesson: Ekonomi med vårkänslor
45 EFK-ledare betonar biblisk äktenskapssyn
Här börjar dagen med bön via Zoom
De ser fram emot svar på framtidsfrågorna
Kristna uppmanas till närvaro och bön efter dödsskjutning
Mer relationsvåld bland socialt utsatta
Barn omhändertas i kamp mot maffia
I ett land utan tro vet vi inte vad det är vi ska försvara
Patring: "Politiken kan svänga väldigt snabbt"
Så många kan läsa Bibeln på sitt språk


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies