Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

"Stoppa misstänktas stöd"

Veckans nummer Publicerad: 2020-02-13 14:00

Många personer som Säpo bedömer som säkerhetshot har i dag rätt till boende och stöd i Sverige, trots att de fått ett utvisningsbeslut. Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik är kritisk till regelverket och kräver att regeringen tar tag i frågan.

Enligt justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) ska ett lagförslag remitteras under våren.

Under 2019 fick 22 personer som Säkerhetspolisen bedömde som säkerhetshot tillfälligt uppehållstillstånd i Sverige. Detta då de inte kunde utvisas på grund av risk för dödsstraff, tortyr eller omänsklig eller förnedrande behandling.

Ett uppehållstillstånd innebär rätt till förmåner som bostadsbidrag, barnbidrag, underhållsstöd och föräldrapenning. Man kan även få ett svenskt id-kort och ibland ett främlingspass, vilket ger möjlighet att resa inom Schengen och till andra länder.

Nej från överdomstolen

– Ser man på dem som får avslag i dag, då de inte når upp till rätten för skydd, då blir de av med allt: bostad, dagersättning och så vidare. Så säkerhetshoten får bättre rätt än vanliga asylsökande, säger Mikael Ribbenvik, som i en debattartikel i Dagens Nyheter efterfrågar ett nytt regelverk för Migrationsverket att förhålla sig till.

Under 2017 försökte verket etablera en ny praxis för just de här personerna, genom att sluta bevilja tillfälliga uppehållstillstånd och i stället sätta ärendena i vänteläge till dess att det går att genomföra utvisningen. Det innebar att förmånerna som kommer med ett uppehållstillstånd försvann, likaså möjligheten att resa.

Men Migrationsöverdomstolen kom fram till att förfarandet saknade stöd i lagen, och sedan dess har verket fått bevilja tillfälliga uppehållstillstånd för dessa personer.

Läs mer i Hemmets Vän nr 7 – 2020.


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans nummer

Stora delar av Beirut i ruiner efter explosion
"Kortsiktig migrationspolitik"
"Jesus-båten blev ett begrepp i kappseglingssammanhang"
"Vi behöver fler bra barnpsalmer"
- Vi fick ett unikt läger
Ökande pandemitrend oroar
Spända Kinarelationer – Indien närmar sig EU
Radio Hope vill utmana med ett tydligt budskap
"Utan bin stannar världen"
"Jag saknar publiken"


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto
Taltidning

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies