Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

"Vi vill hjälpa judar till Israel"

Veckans nummer Publicerad: 2020-02-13 13:49

Det är 100 år sedan organisationen Keren Hayesod startade, eller Förenade Israelinsamlingen som den heter i Sverige. Ulf Cahn, svensk generalsekreterare och krönikör i Hemmets Vän, berättar om ett glödande hjärta genom åren för alla dem som flytt till Israel, men också om sociala projekt för unga och äldre i Israel.    

– Grundsyftet är väldigt enkelt: Vi judar och andra vänner till det judiska folket ska hjälpa dem som bygger upp vårt land Israel, berättar han.

Förenade Israelinsamlingen – eller Keren Hayesod, som det heter på hebreiska – finns idag i 50-talet länder på de flesta av världens kontinenter. Genom att samla in pengar till Jewish Agency har man i 100 år stöttat både judiska invandrare till Israel och sociala projekt som riktar sig både till unga och äldre i Israel.

– I grunden är det folket i Israel som måste tala om vad behoven är. Vi gör vårt bästa för att fylla dessa och hjälpa dem med det, berättar svenske generalsekreteraren Ulf Cahn.

Bakgrund

Han skissar också upp bakgrunden till att Keren Hayesod bildades i London 1920.

– Det ena är att det naturliga är att vi judar alltid har drömt om återvändandet till Israel sedan förskingringen från Israel och Jerusalem för 2 000 år sedan. I den judiska traditionen och i religionen har Israel alltid varit ett självklart centrum. Det är bara att läsa Bibeln så förstår man vad det handlar om, fortsätter Ulf Cahn och talar om hur sionismen och den längtan efter ett judiskt hemland som man förespråkade startades genom Theodor Herzl på slutet av 1800-talet.

– Motivet låg inte på judisk religiös grund för honom. Han såg helt enkelt att antisemitismen är vidrig, den är hemsk och den finns överallt. Det enda svaret på det, den enda lösningen vi har – det är att vi ska ha ett eget land.

Balfourdeklarationen

Ulf Cahn talar om Balfourdeklarationen 1917, där britterna säger att de stöder tanken på ett judiskt nationalhem, och San Remo-avtalet som gör Balfourdeklarationen till en internationell konvention.

– Då blev det ännu mer accepterat. Judisk invandring ökar mer och mer. Vi ser att vi har chansen att äntligen få ett judiskt hemland. Det är då Keren Hayesod grundas i London 1920, med syftet att vi judar och andra vänner till det judiska folket utanför Israel samlar in pengar för att skicka till judar i det brittiska Palestina-mandatet för att de ska kunna bygga upp landet.

– Jag brukar ofta säga: Vi har själva betalt för det här landet många gånger om. Både med pengar och med blod. Vi köpte först mark av turkarna då det låg under det ottomanska riket, vi har odlat landet, vi har byggt städer, sjukhus och universitet, företag och samhällen – allt det som ett land behöver har vi inom Keren Hayesod varit med och finansierat, säger Ulf Cahn.

Läs mer i Hemmets Vän nr 7 – 2020.


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans nummer

Stora delar av Beirut i ruiner efter explosion
"Kortsiktig migrationspolitik"
"Jesus-båten blev ett begrepp i kappseglingssammanhang"
"Vi behöver fler bra barnpsalmer"
- Vi fick ett unikt läger
Ökande pandemitrend oroar
Spända Kinarelationer – Indien närmar sig EU
Radio Hope vill utmana med ett tydligt budskap
"Utan bin stannar världen"
"Jag saknar publiken"


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto
Taltidning

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies