Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

De skapar plats för livets stora frågor

Veckans nummer Publicerad: 2020-02-06 14:09

– Vi vill skapa en plats där man får ställa de lite större frågorna, de som studenter generellt sett inte kan ställa på sina utbildningar, säger Kristoffer Jörtsö och Markus Werner, själva studenter vid Örebro universitet men också ledare för den Alphakurs som i veckan startade för femte gången på universitetet.

Alphakurserna är en öppen introduktionskurs i kristen tro som den anglikanska församlingen Holy Trinity Brompton i London startade på 1980-talet. Idag finns den i mer än 170 länder över hela världen och i alla typer av kyrkor och samfund. I Sverige har mer än 100 000 personer gått kursen som funnits här sedan 1996.

– Vi har sett en tydlig ökning av Alpha på universiteten de senaste åren, vilket glädjer oss stort. Universiteten med sitt tänkande, reflekterande och funderande är en tämligen perfekt plats för Alphakursen och dess upplägg, så det är roligt att se hur det har förstärkts och vuxit de senaste åren, säger Carl-Henric Jaktlund, nationell ledare för Alpha i Sverige.

– De vanligaste frågorna från dem som anordnar Student­Alpha är om man kan anpassa kursen eftersom den kan kännas för lång för den miljön. Då finns möjligheten att spara några av de avslutande ämnena till en eventuell uppföljning och fördjupning för dem som vill, fortsätter han.

På Örebro universitet startade i veckan den femte Alphakursen för studenter. Det är studenterna Markus Werner och Kristoffer Jörtsö som leder kursen för tredje gången – och ett tiotal deltagare är anmälda till vårens kurs.

– Vi fick ta över ansvaret under 2018, så våren 2019 var egentligen vår första termin vid rodret, berättar Kristoffer och Markus när vi sätter oss ner en eftermiddag i början av året för att tala om Alpha i universitetsmiljö.

”Finns något större?”

– Vi vill skapa en plats där man får ställa de lite större frågorna, som man generellt inte får ställa på sina utbildningar. Det är dels människor som funderat på frågor som: Finns det något större? Vad leder mig? Någon har kanske velat söka djupt i frågan om det finns något större, andra har inte tänkt så mycket på det, men man har ändå en känsla inom sig av något man vill veta mer om, säger Kristoffer och Markus fortsätter:

– Och de upptäcker också att det är ganska intressant att tala om ifall det finns något större. För vad skulle det betyda för mig? Sedan finns det också de som menar att de har svaret och då tycker de kanske att kursen inte är relevant för dem.

Alpha har ju ett givet koncept, en ram som man arbetar ut­ifrån. Men vilken typ av frågor är det som ni möter?

– Vi utgår från boken Livets Frågor, som Nicky Gumbel har skrivit, som ändå är Alpha-boken. Vi har inte med alla kapitel men vi har den som ett övergripande materiel. Det innebär att vi hämtar mycket från den, men vi ställer inte samma frågor, säger Markus.

– Alpha är ändå skapad i ett sammanhang där många kanske redan har en god kunskap om vem Jesus är eller vad kristen tro innebär. Man har förstått att det är en del av samhället. I Sverige och framförallt i vår generation är det egentligen inte alls så, fortsätter Kristoffer.

– Går man ner i åldrarna finns en väldigt stor okunskap kring allt vad kristen tro är och vad kristen tro egentligen svarar emot. Så vi utgår från boken på det sättet att vi tar upp vad boken tar upp, men vi håller oss inte till boken på det sättet att vi läser upp vad som står. Utan vi tar in kristna vänner som känner universitetskulturen och den svenska kulturen och landet. Och sedan ger vi dem möjligheten att möta folk – de förstår sin målgrupp på ett helt annat sätt, säger han och berättar att det är både studenter från Örebro Teologiska Högskola – som ligger i närheten av universitet – och lokala pastorer som de har kontakt med och känner väl.

– De flesta är ju universitetsutbildade eller har högre utbildning. Men framförallt vill vi att det ska vara relevant för dem som kommer. Ibland kan vi tycka att boken ”Livets frågor” är skriven i en kontext som skiljer sig från den svenska, fortsätter Kristoffer.

– Då behöver vi människor som kan förstå det och som kan säga: ”Här är det centrala i det som förmedlas i det här kapitlet.” Alpha är en grundkurs i kristen tro, och på samma sätt är vår undervisning så grundläggande som möjligt för dem som aldrig har hört eller minns det från undervisningen om kristendom i skolan.

– Och det är ganska neutralt kan man säga. Det här är vad vi tror på, vi som leder kursen. Det är vi väldigt öppna med, att vi är kristna. Vi presenterar på ett ganska grundligt och akademiskt sätt vad kristen tro är och hur kristna tänker, fortsätter Markus.

Läs mer i Hemmets Vän nr 6 – 2020.


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)



Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans nummer

Svantesson: Ekonomi med vårkänslor
45 EFK-ledare betonar biblisk äktenskapssyn
Här börjar dagen med bön via Zoom
De ser fram emot svar på framtidsfrågorna
Kristna uppmanas till närvaro och bön efter dödsskjutning
Mer relationsvåld bland socialt utsatta
Barn omhändertas i kamp mot maffia
I ett land utan tro vet vi inte vad det är vi ska försvara
Patring: "Politiken kan svänga väldigt snabbt"
Så många kan läsa Bibeln på sitt språk


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies