Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

En alltmer instabil regering

Veckans kommentar Publicerad: 2020-01-30 16:26

Demokrati sägs innebära folkstyre där kompromisser mellan partier skapar en väg framåt för ett land. Och nog kan det vara så. Men det finns vissa dagar när kompromisserna, de politiska överenskommelserna, ter sig allt mer distanserade både från verkligheten och från idealen om vad demokrati bör vara.

Vi har en regering som under sitt första år regerade på oppositionens budget. Det är andra gången det händer statsminister Stefan Löfven. Det är svårt att säga vem som leder då, egentligen. 

Vi har en regering som först fattar beslut om en kraftig nedskärning av Arbetsförmedling, ivrigt påhejad av Centerpartiet, ett av partierna som regeringen stödjer sig på/samarbetar med. Samtidigt ökar arbetslösheten kraftigt och är den högsta på många år. Det är först när Västerpartiet, som ju inte skulle ha något inflytande över regeringens politik, hotar med misstroendeförklaring mot arbetsmarknadsministern som regeringen sansar sig och sätter stopp för eländet. 

Vi har en regering som inte förstår de svårigheter som välfärden står inför. Att kommuner och regioner är i kris är tydligt för den som rör sig i vanliga människors verklighet. Men regeringen har inte förstått. Det var först när Vänsterpartiet och Moderaterna (!) samma dag presenterade förslag till kraftiga resurstillskott till välfärden som regeringen tycktes vakna till och presenterade ett förslag om något liknande. Men tillskotten räcker tyvärr ändå inte för att täcka de estimerade underskotten i välfärdssektorn.  

Vi behöver en mer kraftfull politik som verkligen kan ta tag i de problem och svårigheter som landet står inför. Välfärden är ett av de viktiga områdena. Polis och trygghet ett annat. Antalet svenskar som vaknat av detonationer i närheten av sitt hem växer. Få andra länder i Västeuropa är med om något liknande.

Vi lever i en tid då många känner sig mer otrygga än på länge. Då behövs ett tydligare politiskt ledarskap än det vi ser idag.

Åke Hällzon


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans kommentar

Det kommer gå bra – för vi litar på varandra
Känn förtröstan!
Trodde aldrig jag skulle behöva skriva detta
Coronaviruset och senfärdiga myndigheter
"Du är min!"
Varför känner jag inte igen ensamheten?
Ungdomsrånen - en kris för samhällsmoralen
Starkt vittnesbörd om evangeliets kraft
Vad kan regeringen lära av religiösa friskolor?
Det starka samhället


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto
Taltidning

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies