Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Frieds allvarliga varning

Ledare Publicerad: 2020-01-23 15:53

”De överlevande måste nu förbereda sig för att möta representanter avlade av samma ideologier som deras föräldrars mördare”, skriver 95-åriga Hédi Fried, en av de sista överlevarna från Förintelsen, inför torsdagens minnesstund i riksdagen. På måndag firas runt om i världen 75-årsjubiléet av befrielsen av Nazitysklands största koncentrationsläger Auschwitz-Birkenau i Polen, en nära nog total utplåning av ett helt folkslag när cirka sex miljoner judar avrättades.

Hédi Fried, som förra året mötte svenska partiledare till samtal i sitt hem, varnar politiker för samarbete med Sverigedemokraterna. Hon menar att liknande välpolerade människor framträdde i Sverige och Västeuropa på 1930-talet. Det som såg så oskyldigt ut, och för exempelvis tyska folket  efter det förlorade första världskriget med en totalt raserad ekonomi, utvecklades snabbt till diktatur och terror.

Sanningen måste berättas för varje ny generation om Hitlers och tyska nazisters fasansfulla verksamhet i olika tyska koncentrationsläger. Och återigen hör vi stöveltrampen också på våra svenska gator och många har återigen svårt att se varningstecknen.

”Det som aldrig tidigare hade kunnat hända, händer nu, SD är rentvättat, dags för kramar”, skriver Hédi Fried i Dagens Nyheter veckan före 75-årsminnet av koncentrationslägret Auschwitz befrielse.

Vi tycks aldrig riktigt lära av historien. Den som idag läser om förspelet till Adolf Hitlers makttillträde i Tyskland kan konstatera att det stora flertalet tyskar, men också många européer, förnekade eller ville inte se varningstecknen av den annalkande katastrofen. Och vårt skonade Sverige, som vi gärna vill tro om gott när det gäller grundläggande demokratiska värderingar, närde mycket av människoförakt och blåögd förnekelse före och under krigsåren.

Nyligen publicerades journalisten och författaren Bernt Hermeles skakande bok Kommer de, så skjuter jag oss, om svenska judars liv i skuggan av Förintelsen. Föraktet och fördomarna mot judar fanns djupt rotat. Och det går åtskilliga hundra år tillbaka i tiden – också i Sverige. Judar betraktades som orena, smutsiga, misshagliga, mindre värda. Det var endast under de tider då exempelvis Sverige behövde deras engagemang, ekonomiska skicklighet och företagande, som de dög.

På initiativ av förre statsministern Göran Persson fick svenska skolelever boken … om detta må ni berätta. En bok om Förintelsen i Europa 1933–1945.  Det är skrämmande bildmaterial och skakande personberättelser, som borde vara läsning för varje svensk medborgare. Fastän boken kom ut för drygt 20 år sedan, borde den vara en av böckerna i den fortsatta debatten om hur vi bevarar demokrati och värnar mänskliga rättigheter. Samtalet behöver föras hela tiden, vaksamheten skärpas när vi ser varningstecken hur grundläggande, för oss självklara, rättigheter på kort tid kan urholkas och sättas ur spel.

Samtalen behövs så innerligt väl. Varje svensk medborgare borde hela tiden på arbetsplatser, i skolor, i föreningar och familjer hålla samtalet levande hur Förintelsen kom smygande så skickligt att många inte hade en aning förr­än det var för sent.

I Sverige skodde vi oss affärsmässigt på judehatet en bra bit in på 1940-talet, innan vi insåg att tysktågen till Norge, järnmalms- och kullagerexporten till den tyska krigsindustrin måste upphöra.

Länge var varningsrösterna få och ofta ifrågasatta. Nu måste vi se till att blicken åter blir skarp mot antidemokratiska företeelser som vill rasera vad som under lång tid byggts upp i Sverige.

Hemmets Vän 23 januari 2020


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Judehat Lars
2020-01-26 09:03
Hej
Socialdemokraterna har inte gjort upp med sin mörka historia då man levererade gas till förintelseläger och hjälpte Tyska krigsmakten med järn för krigsindustrin och att Sverige hade rasbiologi
Även nu driver man ut judar från Sverige o är största bidragsgivaren till Hamas o Pa s terrorism mot judar
Lars

Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Ledare

Vikande förtroende för Löfven och regeringen
Rött blod i oss alla
EU återöppnar gränser – men Sverige får vänta
Pisa-proven blottlägger skolans reformbehov
Kännbara konsekvenser för unga generationen
Förnedringen i ljuset
Snabbutred spridningen av covid-19 i äldrevården
Ingen plats för arrogans
Vi har misslyckats skydda våra svagaste
Polisen kraftsamlar - ändå skjuts allt fler


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto
Taltidning

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies