Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Bra för hälsan att gå i kyrkan

Debatt Publicerad: 2020-01-16 16:40

En av de viktigaste vanor man kan ha i livet är att gå i kyrkan och att göra det regelbundet. I vår familj har vi gjort det till en vana sedan länge att gå till kyrkan på söndagar (och andra dagar också). Vi tror att detta är bra som skapar något positivt för varje person i familjen, både i nutid och inför framtiden. Har det alltid varit lätt att motivera alla till detta? Svaret är nej. Har man ibland hellre velat sova lite längre och tagit det lugnt på söndagsmorgonen? Naturligtvis. Har vi sagt nej till andra eventuella aktiviteter? Ja. Men, man måste komma ihåg och se målet och syftet, att man i gudstjänsten får del av något större och man får dessutom gemenskap med andra. Det blir tillsammans en ovärderlig kraft och en styrka i livet. Ensam är inte stark.

Hebreerbrevets författare uppmanar läsaren att ”inte överge våra sammankomster, så som några brukar göra, utan i stället uppmuntra varandra, och det så mycket mer som ni ser att dagen närmar sig” (Hebreerbrevet 10:25).

Tyvärr har vi många kristna som av olika anledningar övergett sin kristna gemenskap. Kanske har man blivit besviken på prästen, pastorn, eller någon i församlingen. Kanske har man blivit besviken på Gud? Kanske har andra intressen tagit över? Kanske har man flyttat till annan ort och inte brytt sig om att söka upp en församling?

Under jul- och nyårshelgen har jag och frun läst Maria Borelius bok Hälsorevolutionen – vägen till en antiinflammatorisk livsstil. Maria Borelius är författare och vetenskapsjournalist. Under några dagar var hon handelsminister efter valet 2006, men fick lämna sitt jobb efter ett onödigt stort mediedrev. Ett av kapitlen handlar om betydelsen av att känna förundran och dess betydelse för hälsan. Och då visar det sig att det är mycket bra att gå i kyrkan! Hon berättar om flera studier som handlar om hälsofördelarna med just denna vana.

I maj 2016 publicerades en studie i den ansedda vetenskapliga tidskriften JAMA. Forskare från Harvard visade att kvinnor som går i kyrkan löper en dramatisk minskad risk för att dö i förtid. Man hade studerat 75 000 kvinnor i hela 20 år.

Det ska sägas att forskarna tog hänsyn till att kvinnor i kyrkan kanske lever lite annorlunda: inte röker, inte dricker samt skillnader i motionsvanor, psykisk hälsostatus, etnisk bakgrund med mera. Maria Borelius skriver: ”Isolerat, kvar som förklarande faktor, var just detta: att gå i kyrkan.” Tyler VanderWeele, Harvardprofessorn som ledde studien har sagt i en intervju att ”kyrkobesök kanske är en kraftfull och underskattad hälsobringare”.

Intressant är att forskarna såg att det inte spelade någon roll vilken kyrka som försökspersonerna gick till. Även de som gick sporadiskt hade en 13 procent lägre mortalitet. Maria Borelius skriver att ”Professor VanderWeele tolkar resultatet som att kyrkobesök i sig skapar starkare sociala nätverk”.

Vid Duke University har man visat att religiöst aktiva människor har lägre blodtryck och mindre psykisk ohälsa. En annan studie, publicerad i Southern Medical Journal, visar att de som går i kyrkan en gång i veckan eller mer besöker sjukhus mindre ofta och blir mindre ofta sängliggande.

Maria skriver senare i samma kapitel om sitt möte med en präst. Hon förklarar för honom: ”Ibland är Gud väldigt nära. Men sedan tappar jag bort mig. Jag känner mig som en liten irrande apa som springer runt i ett rum och inte vet vilken riktning jag ska ta.” På frågan från prästen var Gud är svarar Maria: ”Han står utanför dörren och bultar på.” Sedan förklarar hon att när hon släpper in honom, som att fira gudstjänst med andra, behöver hon vara aktiv för att få ut något. ”Man kan inte sitta på sin rumpa och hoppas att man ska få bättre kondition. Man måste ge sig iväg till gymmet eller ut i löpspåret och träna musklerna. På samma vis känner jag med kyrkan. Jag kan inte sitta stilla och hoppas på att bli förundrad och få koppla upp mig på den stora livskraften. Jag måste gå till kyrkan och göra saker. Som att be, ta del av nattvarden med andra, ta del av musiken.” Ungefär som ett andligt gym. Maria Borelius skriver om kyrkobesöken: Det ger mig i alla fall en oerhörd frid. Kanske handlar det om Gud, och om en antiinflammatorisk effekt som jag får helt på köpet?”

Vi kommer aldrig att hitta den perfekta kyrkan eller församlingen. Det är omöjligt, eftersom kyrkan består av människor och vi alla är bristfälliga. Men det fantastiska är att Gud ändå valt att ändå använda församlingen där man tillsammans med andra kan få ett möte med den levande Guden! Och att det är hälsosamt gör det ju ännu bättre!

Josef Sjöberg


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)



Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Debatt

"Equmeniakyrkan ska inte McDonaldiseras"
"Daniel Alms önskan om comeback är obegriplig"
Vuxnas förvirring har skapat ungas könsdysfori
Nato gör Sverige säkrare
Vakna upp: Religiös frihet i fara
I en förtroendebransch måste det råda transparens
Sverige ingen fristad för judar längre
Skapa det andliga folkhemmet
Sverige ger 283 miljoner i bistånd till Nigeria – blundar för förföljelse
Bevara integriteten i orostider


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies