Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Vad kan regeringen lära av religiösa friskolor?

Veckans kommentar Publicerad: 2020-01-16 16:34

Regeringen vill förbjuda nyetablering av konfessionella friskolor. Skolminister Anna Ekström har nyligen tagit emot en statlig utredning på temat.

Socialdemokraterna vill egentligen gå längre och förbjuda religiösa friskolor. Men samarbetet med Liberalerna och Centerpartiet förhindrar Socialdemokraterna att helt ut genomföra sin politik på detta område. Nu blir det istället nyetablering som ska förbjudas.  

Svenska skolan kämpar med flera olika problem. Ett av dem är fundamentalistiska friskolor, mestadels muslimska sådana. Barn blir utsatta för indoktrinering av ett slag som inte ska förekomma i svenska skolor.

Denna bakomliggande orsak till regeringens förslag är det ingen som ifrågasätter. Problemet är allvarligt och måste åtgärdas. Dock kan förslaget mycket väl bli ett rejält slag i luften. För kommer staten åt problemen genom att förbjuda religiösa friskolor?  

Den nu mest omskrivna skolan, Vetenskapsskolan, som nyligen fått sitt tillstånd indraget av Skolverket, var på pappret inte alls en religiös friskola. (I praktiken var den en grogrund för islamistisk extremism.) Det föreslagna förbudet mot att starta religiösa friskolor skulle alltså inte förhindra att Vetenskapsskolan fått tillstånd att starta skolverksamhet.

Och om skolor anges stå på kulturell grund, eller nationell grund, ska de förbjudas även då?  

Myndigheternas valhänta hantering av problemen på Vetenskapsskolan under flertalet år visar också att handläggningen av det gällande regelverket bör stramas upp och ses över, innan regelverket förändras.

Skolministern bör ta sig en titt på ett stort antal välskötta religiösa friskolor, såväl kristna som judiska och muslimska. De har inte sällan hög kvalitet och goda kunskapsresultat, samtidigt som andelen elever som kommer från andra länder är högre än genomsnittet. Vem vet, övriga skolor kanske till och med har något att lära här?

Åke Hällzon


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans kommentar

Trygghet i coronatid
Det kommer gå bra – för vi litar på varandra
Känn förtröstan!
Trodde aldrig jag skulle behöva skriva detta
Coronaviruset och senfärdiga myndigheter
"Du är min!"
Varför känner jag inte igen ensamheten?
Ungdomsrånen - en kris för samhällsmoralen
En alltmer instabil regering
Starkt vittnesbörd om evangeliets kraft


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto
Taltidning

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies