Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Missionskyrkan på Styrsö vågade tänka nytt

Veckans nummer Publicerad: 2020-01-09 16:17

Vågar vi välja att inte göra som vi brukar? Att göra något nytt? Kanske är det vad historien om Styrsö Missionskyrka i Göteborgs södra skärgård handlar om. Men också om vad retreater kan betyda och en vilja att gå ut i det okända. Eller som pastor Lena Huld uttrycker det: ”Det gäller att lita till att Gud går före.”

När pastor Lena Huld ska beskriva visionen för församlingen som samlas i Styrsö Missionskyrka tar hon fram en skål formad som en båt. På ena sidan är den slät, på den andra syns fiskebåten tydligare och fiskar som liksom simmar i vattnet. Skålen är ett minne från den konstutställning som var bland det första som gjordes när hon anställdes som pastor år 2002.

– Inspirationen hade konstnären Carolina Martinsson hämtat från Johannes evangelium 21:1-14, där Jesus möter Petrus och lärjungarna på stranden och de säger att de inte hade fått någon fisk. Då säger Jesus: ”Lägg ut näten på höger sida istället …” Den texten har varit med på olika sätt och är lite av församlingens motto, berättar hon.

– Det som Jesus säger är alltså: Gör på ett annat sätt. Gör inte som ni brukar. Våga tänka nytt. Som fiskare hade de alltid fiskat på vänster sida av båten och de tänkte nog: ”Så kan vi inte göra. Då får vi inget!” Men det var där fisken fanns.

16 medlemmar

– När jag började som pastor 2002 hade församlingen 16 medlemmar med en medelålder på runt 80 år. Ett par var i 50-årsåldern. Jag tror inte tanken att lägga ner fanns där. Det var snarare: ”Det ska vi inte!” Men hotet fanns där – medlemsantalet hade bara gått ner från 1950-talet då man var drygt 50 medlemmar tills man då, 2002, bara var 16 medlemmar kvar. Man insåg att händer inget kommer församlingen att dö. Det var det som gjorde att man vågade gå ut i ett förändringsarbete. Allt annat än döden var bättre.

Lena Huld, som var uppvuxen på grannön Donsö, hade efter lärarstudier och familjebildning flyttat tillbaka till hemön 1988. Efter många år som gymnasielärare i svenska och religion vidare­utbildade hon sig till pastor och fick en tjänst som studentpastor i Göteborg. Hon arbetade som detta knappt tre år innan hon sjukskrevs. Hon är nu också legitimerad psykoterapeut.

– Jag hade nog egentligen jobbat ganska länge på den sjukskrivningen. Men under den perioden fick jag frågan om jag kunde tänka mig att gå in som föreståndare på Styrsö, och jag brukar säga att utan sjukskrivningen hade jag nog inte vågat säga ja till den tjänsten, fortsätter hon.

– Det här är en ö med väldigt mycket kulturmänniskor – konstnärer, musiker och liknande – och det gjorde att bland det första som hände var att vi hade en konstutställning i den lokala hembygdsföreningens hus med tillhörande trädgård. Jag fick hjälp av en av öns stora konstnärer, Britta Anjou, som hade konstutställningar över hela världen. Hon hjälpte mig att få kontakt med många konstnärer som ville vara med. Temat var tro – men jag sade att det var inte konfessionellt bundet, utan frågan var: Vad är tro för dig? Det blev en fantastisk utställning med cirka 25 utställare. Det var som om det blev möjligt att tala om tro på ett sätt som inte hade varit möjligt här tidigare, säger Lena Huld.

Läs mer i Hemmets Vän nr 2 – 2020


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans nummer

Cyklonen i forna Östpakistan starten för yrkesskola i Bhola
"Svenskarna behöver framtidstro!"
Pastorn möter ny öppenhet
"Kyrkorna alltför tysta om sexuella övergrepp"
”Vaccin finns tidigast om några månader”
Deras glädje över skapelsen berör tv-tittare
Sverige mot strömmen i EU:s budgetkamp
Historisk arbetslöshet väntar
Utbults tacksamhet väckte religionsdebatt
Spanjorer hårt drabbade av pandemin


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto
Taltidning

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies