Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

"Risk för våldsspiral"

Veckans nummer Publicerad: 2020-01-09 16:09

Fyra frågor till Lars Adaktusson, utrikespolitisk talesperson i Kristdemokraterna och tidigare EU-parlamentariker.

Hur reagerade du i fredags när USA dödade generalen Qassem Soleimani, chef för Irans specialstyrka Quds, i irakiska Bagdad?

– Den första reaktionen är att det är en väldigt allvarlig händelse, att det finns risk för en farlig utveckling, en upptrappning av den här konflikten som kan få långtgående konsekvenser. Den andra reaktionen är att det inte är någon tvekan om att Iran utgör ett allvarligt säkerhetshot i hela Mellanöstern. Landet styrs av en regim som blir alltmer brutal, som kränker mänskliga rättigheter i en omfattning som vi inte har sett tidigare och som väldigt tydligt har anspråk på makt och inflytande långt utanför sitt eget land. Iran är inne i en period där i stort sett allt går åt fel håll, om vi talar politiskt, ekonomiskt och militärt. Det är klart att när det sker i ett så stort land i Mellanöstern är det oroande och allvarligt.

Hur ser du på USA:s agerande?

– Det är svårt att i alla delar bedöma det som har hänt. Det som sagts offentligt är att det var en preventiv åtgärd för att förhindra ytterligare dödsoffer och ytterligare attentat. Det man vet är att Iran är kanske världens största finansiär av terrorism. Vi vet också att Iran är skyldig till mord och oerhörda lidanden i sina grannländer – då talar vi om Syrien, Jemen, Irak och Libanon. I alla dessa länder har Iran ett stort ansvar för det våld och elände vi sett där de senaste åren.

– Ytterst ansvarig för aktionerna i dessa grannländer var just general Soleimani, som USA genomförde attentatet mot. Det är en person med mycket blod på händerna, som har orsakat närmast obegripligt stort mänskligt lidande. Det perspektivet måste man ha med sig när man bedömer detta. Men vad som var den direkta orsaken är svårt att säga. Det har sagts att det planerades ytterligare dåd från generalens sida, som skulle ha drabbat amerikaner och att det skulle vara ett av motiven. Vi får väl avvakta och se vad som kommer fram om motivet.

Iran har talat om hämndaktioner – vad tänker du kring det?

– Det är det allvarliga i situationen. Det riskerar att leda till en våldsspiral, att det blir en vedergällning eller hämnd för det som nu inträffat och sedan följs det av nya amerikanska åtgärder och så vidare. Då är vi inne i det som jag tror ingen vill se, nämligen en krigsliknande situation eller rentav ett krig. Det är något vi från omvärlden hela tiden måste mana parterna till: att inte trappa upp konflikten, att inte vedergälla på det sätt som Iran nu har förutskickat.

– Iranska uttalanden och vad som sagts hittills tyder dock på att Iran inte vill ha någon stor militär konflikt just nu. Landet befinner sig som sagt i ett väldigt kritiskt läge och befolkningens situation är väldigt svår rent materiellt på grund av sanktioner och annat. Jag tror att krig i den konventionella bemärkelsen kanske inte är vad Iran efterfrågar. Inte heller USA. Men hur vedergällningen kommer att se ut eller hur den ska genomföras utan en sådan upptrappning, det är svårt att se.

Vad innebär det för kristna och andra minoriteter i regionen?

– All instabilitet, allt våld och ytterligare osäkerhet drabbar civilbefolkningen i alla de delar av Mellanöstern som det här handlar om, och det gäller också kristna grupper. Sedan vet vi att i exempelvis norra Irak är det iranska inflytandet ett stort problem. De iranska milisgrupperna skulle behöva försvinna från Irak. På det sättet skulle exempelvis assyrier, syrianer och kaldéer kunna återvända till de områden de flytt från och där bygga upp en säkerhet de kan lita på.

– Många kläms också mellan exempelvis centralregeringen i Bagdad, USA och den kurdiska delen. Totalt sett innebär det ökade spänningar, ökade motsättningar, och däremellan kläms de kristna grupperna. Det är ingen rolig början på 2020 – vi får följa läget och se vad som händer, säger Lars Adaktusson.

Eva Gustafsson


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans nummer

"Svenskarna behöver framtidstro!"
Pastorn möter ny öppenhet
Cyklonen i forna Östpakistan starten för yrkesskola i Bhola
"Kyrkorna alltför tysta om sexuella övergrepp"
”Vaccin finns tidigast om några månader”
Deras glädje över skapelsen berör tv-tittare
Sverige mot strömmen i EU:s budgetkamp
Historisk arbetslöshet väntar
Utbults tacksamhet väckte religionsdebatt
Spanjorer hårt drabbade av pandemin


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto
Taltidning

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies