Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

En vit jul för barnens skull

Ledare Publicerad: 2019-12-19 16:16

Vi närmar oss jul, denna den största av våra familjehögtider. På nyår och midsommar är det många som träffar vänner och bekanta. Men på jul samlas vi oftast som familjer. Stora eller små. I närheten eller långväga.

Och julen är oftast ett välkommet avbrott i en mörk och kall årstid, med ljusen, sångerna och gemenskapen. Äntligen hinner vi träffas lite mer!

Samtidigt är det så att när familjer träffas, ibland under flera dagar, så är det inte bara gemenskap som uppstår. Problem som finns, och som till vardags bara anas i bakgrunden, kommer dessa dagar upp till ytan.

Ett av dessa problem är om det finns missbruk i familjen. Det kan handla om alkohol. Det kan handla om droger. Och även om drickandet glädjande nog har minskat i Sverige under de senaste åren, finns det fortfarande betydande grupper med alkoholproblem.

De som drabbas av detta är givetvis de som missbrukar. Men även människor i deras omgivning. Det handlar om syskon och föräldrar. Men framförallt barn till alkoholister är det som drabbas. För när de allra flesta upplever en varm och trygg miljö och välbehövlig avkoppling tillsammans med familj och vänner, så kan dessa dagar tvärtom bli uppstressande och besvärliga för dem som har missbrukare i familjen.

Därför är det viktigt att värna alkoholfria miljöer. Att det är naturligt att träffas och umgås utan alkohol.

Här finns ett offentligt åtagande från skolor, fritidsgårdar och polisen. Men det offentliga räcker inte till i denna fråga. Fler behövs i kampen mot missbruk.

Här har Föreningssverige länge varit föregångare. Det handlar om nykterhetsrörelser som IOGT-NTO, och det har handlat om frikyrkosverige, med Frälsningsarmén, LP-stiftelsen och andra hjälporganisationer som år ut och år in bedriver ett fantastiskt arbete med alkoholister och narkotikamissbrukare.

Det som idag ökar kraftigt är narkotikamissbruket. Nyligen gjordes analys av avloppsvatten i Stockholm som visar att staden ligger i topp bland huvudstäder i Europa, när det gäller bruk av narkotika. Det är givetvis inte en toppnotering att vara stolt över. Tvärtom är det ett växande samhällsproblem som vi behöver adressera med allt större kraft.

Så därför – gläds åt julhelgen. Njut och koppla av i gemenskapen, med sångerna, julmaten och texterna om Jesu födelse, om hur Gud blev människa. Men samtidigt får vi inte glömma bort eller bortse från dem som har det svårt.

I de baltiska länderna är det tradition att alltid duka en tallrik extra under julhelgen. För om man skulle få oplanerat besök ska det alltid finnas en plats vid bordet. En fin tradition, vacker i sin symboliska tydlighet.

Mer än en kyrka har alternativt julfirande för den som är ensam eller utsatt. Det kan vara väl värt med ett besök där. Eller kanske bjuda in någon av grannarna, som ser ut att sitta ensam under helgerna.

God Jul!

Hemmets Vän 19 december 2019


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Ledare

Fem stenar Equmeniakyrkan nu måste vända på
Sund prövning behövs
Klarar sjukvården hantera vaccination mot covid-19
Sanning är guld värd
Löfvens sommartal saknar nya förslag
Skakig framtid väntar USA
Skolstart i skuggan av coronapandemin
Det svenska högmodet spricker
Regeringen bör tillsätta en värdegrundskommission
Bidrag med motprestation


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto
Taltidning

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies