Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Det starka samhället

Veckans kommentar Publicerad: 2019-12-19 16:13

Statsminister Stefan Löfven höll nyligen sitt jultal i rosornas Visby. Ett bra tal, klart bättre än Agenda-intervjun härom veckan. Han pekade bland annat på civilsamhällets insatser för utsatta människor, det vill säga alla frivilligorganisationer och församlingar som just dessa dagar gör allt för att mildra fattigdom och hemlöshet. Före talet passade Stefan Löfven också på att tillsammans med sin fru Ulla och ett medieuppbåd besöka Krukmakarens hus, centrum för Frälsningsarméns omfattande sociala arbete på Gotland.

Statsministern var imponerad och berömde ”Frälsis” insatser. Det är begripligt, för Gotlänningarna är givmilda. Till och med bäst i landet när det kommer till att skänka pengar till Frälsningsarméns sociala verksamhet. Och det behövs. Allt fler gotlänningar vänder sig till Frälsningsarmén i Visby inför julen. I år stöds över 400 gotlandsfamiljer med ett ekonomiskt bidrag, enligt verksamhetsansvariga Ann-Christine Karlsten på Krukmakarens hus.

Här uppstår flera intressanta dilemman för Löfven. Statministern betonar ofta att han vill skapa ett ”starkare samhälle”. Det står på alla podier när statsministern håller tal, så också vid jultalet i Visby. Frågan är vad som ingår i detta samhälle för Socialdemokraterna? Traditionellt sett har arbetarrörelsen varit avigt inställd till frivilligorganisationer och frireligiösa, inte minst har man haft svårt för brittiska Frälsningsarmén som inte haft svensk folkrörelseförankring och, på senare tid, en annan syn på äktenskap än regeringskansliet.

”Samhälle” för Socialdemokrater är det offentliga. Det för till exempel centerrörelsen så viktiga och från staten fristående föreningslivet, omfattas knappast av det ”starka samhälle” Löfven talar sig varm för. Samtidigt har det visat sig denna höst att det offentliga inte klarar av de utmaningar vi står inför som nation. Organisationer som Frälsningsarmén behövs mer än någonsin.

Det är välkommet att statsministern uppmärksammar kyrkornas insatser inför jul. Nu hoppas vi också att samma kyrkor får uppmärksamhet och respekt under resten av året, inte bara när det handlar om att hjälpa utsatta familjer inför storhelger. Hur var det med välsignande präster vid skolavslutningar i kyrkan och scouter som ber scoutbönen?

Åke Hällzon


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans kommentar

Att inse dödens realitet
Sommar utan konferenser
SVT gör bokslut med Knutby Filadelfia
Slutet på ett trauma
Förbered för församlingsliv
Utan pensionärer stannar kyrkan
Stenarna som ropar i P3
Bevara gamla vanor - hjälp kroppen minnas
Expressens gudsbild problematisk
Bed till Gud att vi klarar det


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto
Taltidning

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies