Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

En svart Nobeldag 2019

Ledare Publicerad: 2019-12-12 15:14

Samtidigt som många solade sig i glansen kring Nobelpristagarna på Nobelmiddagen i Stockholm i tisdags var det en svart dag och en svart vecka för det officiella Sverige. Under dessa dagar, men också under andra dagar utvisas människor som flytt till Sverige, efter att till exempel ha lämnat i­slam eller levt under förtryck på grund av bristen på yttrande- och religionsfrihet. Många av dem har i Sverige mött fredskonungen och fridsfursten Jesus som förvandlat deras liv. En del av dem har blivit mycket aktiva i olika kyrkor. Men Migrationsverket tror inte att deras omvändelse är äkta, för de har inte klarat ett antal kunskapsfrågor om kristen tro och svåra teologiska frågor, som även aktiva kristna i Sverige tvekar kring. Nu kan en möjlig död vänta dem i Afghanistan eftersom det inom islam är belagt med dödsstraff att byta religion. Vart tog Sveriges öppna hjärta från 2014 vägen? Det officiella Sverige har bytt det öppna hjärtat mot ett stenhjärta.

Visst, det är sant att alla som kom hit under den stora flyktingvågen 2015 inte kan få stanna i Sverige. Visst, en del har inte asylskäl. Visst, Sverige kan inte ta emot alla dessa flyktingar när många av EU:s länder inte är villiga att vara med och dela ansvaret. Visst, det finns människor med en annan agenda som tagit sig in i Sverige, människor som aldrig vill dela mänskliga fri- och rättigheter eller demokratiska värderingar.

Sverige måste också nu på ännu större allvar ta itu med integrationen. Det måste finnas tillräckligt med bostäder. Språkinlärningen måste fungera. Utan kunskaper i det svenska språket blir integration och möjligheter till ett arbete oerhört svåra att uppnå.

Under året 2016 och framåt gjorde svenska kyrkor och församlingar tillsammans med civilsamhället i stort heroiska insatser för att hjälpa flyktingar till ett tryggare liv. Men det räcker inte att Sverige och några andra EU-länder gör det!

Forskning visar att det tar mycket lång tid att som flykting eller invandrare komma in på den svenska arbetsmarknaden och få ett arbete där man är självförsörjande och betalar skatt utan bidrag. Det kan ta 15–20 år. Men det finns också många goda exempel, där enskilda har lyckats mycket väl med både språket, arbetet och anpassningen till det vi värnar som grundläggande rättigheter och skyldigheter i Sverige.

Om två veckor firar vi jul. De som söker sig till en kyrka eller lyssnar på gudstjänster i Sveriges Television eller andra kanaler blir påminda om julens centrala budskap, om hur en utsatt, fattig familj fick föda sitt barn, vår räddare och frälsare Jesus Kristus, i ett stall bland djuren. Det politiska och religiösa Israel styrdes av en grym lydkonung som i sin fanatism dödade många judiska pojkar av rädsla för att hans kungamakt var hotad.

Men det fanns en Gud som såg allt detta, som uppenbarade sin plan i drömmar och som visade vägen via stjärnhimlen för att infria denna plan. Denne Gud skyddade sin egen Son för att var och en som tror skulle kunna få barnaskap och evigt liv.

När vi skriver 2019 och firar utdelandet av Nobels fredspris och andra Nobelpriser, så är det oerhört viktigt att bevara sitt hjärta. Hjärttransplantationer är möjliga men svåra. Förhoppningen är ändå att det under denna stundande jul ska kunna ge en hjärttransplantation i det officiella Sverige. Att ett stenhjärta kan bytas mot ett barmhärtighetens, generositetens, djärvhetens hjärta, som återigen står upp för den svage, den utan makt och tillgångar, svensk eller flykting. Må Sverige åter bli ett föredöme i kamp för fred och frid, mänskliga rättigheter, religionsfrihet och yttrandefrihet. Det var väl bland annat det som Nobels fredspris handlade om?

Hemmets Vän 12 december 2019


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Ledare

Omprövning i skakig tid
Hemskola ger nya tankar
Coronaviruset avslöjar krisen i svensk sjukvård
Lappar räddar inte liv
Hur säkert sitter Trump?
God beredskap mot corona – stämmer det?
Skydda barn mot våld
Släpp tunnelseendet
Oikos kan öppna för närliggande kristna värden
Rån mot barn ökade 2019


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto
Taltidning

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies