Populärt med grönt julbord
Veckans nummer Publicerad: 2019-12-12 14:29
Hur gör man med julbordet när brorsonen vill ha vegetariskt, dottern är vegan och farmor inte vill ha så mycket kött? Kanske är lösningen att välja sådant som alla faktiskt vill äta till jul utan att göra det för komplicerat. I Örebro har det vegetariska julbordet hos Rosengrens Skafferi blivit populärt.
– Jag är själv inte motståndare till kött, men jag märker att jag inte har så stort behov av det. Jag mår bättre av vegetarisk mat, säger Margareta Rosengren.
– Vad vi gör är att använda julens kryddor i vår vegetariska mat. Vi använder kanel, vi använder kardemumma, saffran och kryddpeppar. Alla de kryddorna har vi, och då får du julkänslan, det är det som är lite kul, fortsätter Margareta Rosengren.
Egentligen var det intresset för kryddor och medicinalväxter som fick henne att sadla om från 20 år som pedagog i kommunal tjänst och starta Rosengrens Skafferi 1995. Det började med en örtagård vid anrika Karlslunds Herrgård i Örebro, där hon tillverkade örtsalter, vinäger och liknande. Snart blev det vegetariska matlagningskurser och en matbod i friluftsmuseet Wadköping, där man inriktade sig på närproducerad mat – ost, korv och delikatesser. Restaurangen startade år 2008 då Rosengrens Skafferi flyttade in på Örebro Läns Museum, där de fanns ända tills häromåret då museet skulle byggas om och Margareta Rosengren var i pensionsåldern. Men i mars 2019 blev det nystart i samarbete med Örebro Länsteater, den här gången tillsammans med två yngre kollegor: kökschefen Åsa Sandholm, med en bakgrund som kostchef inom Örebro kommun, och restaurangchefen Holly Linton från USA, som också var den som startade de populära soppluncherna på hotell Livin i Örebro.
– Jag håller själv på att trappa ner och de har lärt upp sig under det här året. De är jätteintresserade och jätteduktiga. Holly är egentligen kostymdesigner inom teatern men hon är väldigt kreativ i matlagningen. Och likaså Åsa, som jag lärde känna genom att Örebro kommun köpte många vegetariska utbildningar för sin personal från oss, fortsätter Margareta Rosengren.
Ökat intresse
Rosengrens Skafferi har både julbuffé två gånger om dagen under tre lördagar i december och en hel del julcatering. Margareta Rosengren beskriver hur intresset för den vegetariska julmaten blir allt större.
– Intresset för vegetarisk mat har ökat under flera år. Visst kommer det också signaler som inte är så positiva till den vegetariska kosten, som att vi behöver kor för våra öppna landskap. Jag är inte vegetarian själv, men jag tycker inte att vi behöver äta så mycket kött som vi faktiskt gör idag. Jag tycker att det är jättegott med vegetarisk mat, jag tycker att jag mår bättre i kroppen av det. Det är också vad många äldre säger som kommer till oss: ”Jag mår så bra i magen av det.” Sedan är det inte så roligt med köttindustrin idag, fortsätter hon och beskriver hur hon själv gärna köper från så kallade REKO-ringar, ett sätt att handla lokalproducerad mat genom att kontakta gårdarna direkt via Facebook utan mellanhänder.
– Det är jättekul med ett grönt julbord. Av ett vanligt julbord blir du så däst, eller hur? Vi har gått med barn och barnbarn och ätit det, och sedan känner man att man är körd, även om det är gott. Man blir väldigt mätt också av vårt julbord, men man blir inte lika tung av det.
Läs mer i Hemmets Vän nr 50 – 2019
Tyck till om artikeln
Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.
Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!
|