Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Medborgarskapet devalveras i värde

Ledare Publicerad: 2019-12-05 15:49

I förra veckan briserade nyheten om Najah al-Shammari, tidigare generalmajor i Saddam Husseins armé. Han kom till Sverige 2009 och har inte bara fått uppehållstillstånd i Sverige, han har även svenskt medborgarskap. Det är i sig illa nog. De mångåriga oroligheterna i Irak hade ju sin bakgrund just i förtrycket av Saddam Husseins tidigare regim, en av de värsta regimerna i modern tid.  

Denne tidigare högt uppsatte militär uppbär även bidrag från Sverige för sig och sin familj. Hans taxerade inkomst i Sverige är försumbar. Samtidigt som han får bidrag har han flyttat tillbaka till Irak, landet han sade sig fly ifrån några år tidigare, där han fram till förra veckan var försvarsminister under annat namn.  

Under tiden han bodde i Sverige var han också misstänkt för misshandel, och en rättegång var planerad, men i sista stund lades åtalet ned eftersom målsäganden drog tillbaka de anklagelser som riktats mot al-Shammari. Vi vet inte varför. Men det är inte ovanligt i den här typen av rättegångar att vittnen hotas och inte vågar vittna. Denne man fick alltså inte bara asyl och uppehållstillstånd, utan även svenskt medborgarskap. När man trott sig ha sett alla galenskaper. När man tror sig ha hört om alla vansinniga bedrägerier. Då uppdagades detta.  

Nu har den irakiska regeringen avgått, och därmed har vi inte längre en svensk medborgare som är försvarsminister i ett annat land. Vilket är alldeles utmärkt.

Men därmed bör vi inte nöja oss.

Sverige tillåter dubbelt medborgarskap. Och det är i många fall rimligt. Men att vara medborgare i ett land, samtidigt som du är försvarsminister i ett annat, är fullständigt orimligt. När det dessutom gäller en person där det finns misstankar om brott mot mänskligheten, där hundratals demonstranter dödats av sittande regim, då blir förhållandena än mer orimliga. Denne mans svenska medborgarskap bör dras tillbaka. Visar det sig ej vara möjligt bör vår lagstiftning skyndsamt ses över. För detta devalverar värdet i det svenska medborgarskapet kraftigt.  

De misstänkta bidragsbrotten utreds nu av svensk polis. Även det är givetvis bra. Om du är yrkesverksam som minister i ett land behöver du uppenbarligen inte motta bidrag för ditt uppehälle i ett annat. Pengarna bör krävas tillbaka, omgående.

Det framstår som obegripligt att en tidigare hög militär från en repressiv regim kan tillskansa sig både bidrag och medborgarskap i Sverige. Krafttag krävs för att stävja den här typen av flagrant överutnyttjande. Det är flyktingar som ska kunna bli svenska medborgare, inte förtryckare.

Hemmets Vän 5 december 2019


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Ledare

Omprövning i skakig tid
Hemskola ger nya tankar
Coronaviruset avslöjar krisen i svensk sjukvård
Lappar räddar inte liv
Hur säkert sitter Trump?
God beredskap mot corona – stämmer det?
Skydda barn mot våld
Släpp tunnelseendet
Oikos kan öppna för närliggande kristna värden
Rån mot barn ökade 2019


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto
Taltidning

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies