Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Svenska skolpolitiker - lär av Finland

Veckans kommentar Publicerad: 2019-12-05 15:46

Den svenska skolans kris har varit ett återkommande tema ända sedan början av 2000-talet, då den unge Jan Björklund var liberalt skolborgarråd i Stockholm.

Den återkommande PISA-undersökningen, en internationell undersökning av 15-åringars kunskaper som genomförs vart tredje år, har varit nedslående läsning för Sverige. Våra resultat sjönk kontinuerligt efter millennieskiftet. Bottennoteringen kom 2012, då Sverige låg under genomsnittet i undersökta länder.

Men nu stiger resultaten för läsning, matematik och vetenskap för andra mätningen i rad. Sverige ligger återigen över genomsnittet i samtliga tre områden. I en tid när de negativa nyheterna verkar tagit över fullständigt är det glädjande med en positiv nyhet.  

Dock är det för tidigt att blåsa faran över. Sverige är inte på topp tio inom någon kategori. För ett industriland som Sverige som befinner sig på en konkurrensutsatt världsmarknad är det allvarligt.

Det är bra att skolans resultat nu blir bättre. Men mer måste till om vi ska bevara den svenska konkurrenskraften framöver.  

Flera av de grundläggande problemen i svensk skola kvarstår. Ett av dem är brist på ordning och brist på respekt för lärarna. Detta tynger den svenska skolan och gör det svårare att rekrytera lärare. Det kan jämföras med Finland, där det anses fint att vara lärare och det krävs lika höga betyg för att komma in på lärarlinjen som på läkarlinjen.

Den skolpolitiker som vill göra ett studiebesök och studera ett skolsystem som lyckats bättre än det svenska behöver alltså inte resa långt bort. Det räcker att ta färjan till Helsingfors.

Åke Hällzon


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans kommentar

"Du är min!"
Varför känner jag inte igen ensamheten?
Ungdomsrånen - en kris för samhällsmoralen
En alltmer instabil regering
Starkt vittnesbörd om evangeliets kraft
Vad kan regeringen lära av religiösa friskolor?
Det starka samhället
Nu vänder det
Vet Akademibokhandeln varför vi firar jul?
När Löfven intervjuas ökar stödet för Åkesson


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto
Taltidning

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies