Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Bibelns syn på samlevnad omtolkas i dagens kultur

Veckans nummer Publicerad: 2019-12-05 15:32

Under hela kyrkans historia har alla kyrkor betonat att äktenskapet är mellan man och kvinna. Stefan Gustavsson, teolog och apologet som försvarar den kristna trons grundsanningar, har på senare år mött samlevnadsfrågorna ganska ofta.    

– När homosexualitet fick en större grad av bejakelse i samhället påbörjades en diskussion i kristna sammanhang. Under lång tid har det varit en väldigt perifer fråga. Men helt plötsligt har en radikal omprövning skett de senaste 20 åren, och tydligast kan man se det i Svenska kyrkan, säger han i ett samtal med Hemmets Vän.

Det har varit ganska enkelt för kyrkan att behålla den traditionella synen på grund av att man inte, förutom ibland i själavården, har mött människor med annan sexuell läggning.

– De har valt att inte leva ut sin homosexuella läggning eller levt ett lite dolt liv. Men nu träder homosexuella fram öppet med sitt liv. Då blir det plötsligt mycket mer komplicerat. Kyrkan måste ta ställning på ett sätt som får personliga konsekvenser för många. Det gör väldigt stor skillnad. Vad gör vi nu? Nu är det plötsligt inte teori, och det som kyrkan och samfundens företrädare säger handlar om verkliga människor. Det får stor betydelse och det man säger kan upplevas smärtsamt, dömande.

Svårt att hantera

Stefan Gustavsson menar att denna omsvängning i synen på äktenskap och samlevnad har de kristna församlingarna haft svårt att hantera när den personliga dimensionen inte stannat i själavården. Nu är den uppe på ytan och har blivit en offentlig diskussion.

– Idag finns några olika hållningar. Dels är det kristna som företräder en nytolkning av bibelordet, som innebär att man välkomnar och välsignar homosexuella relationer. Bibeln och de bibliska texterna är negativa till homosexuell samlevnad, men omfattar man då nytolkningen säger man att ”vi är inte bundna av Bibeln”. Då säger man också att Bibeln är ett uttryck för sin tid.

– En annan grupp menar att kyrkan misstolkat sina egna urkunder och Bibeln ska tolkas på annat sätt. Bibeln avvisar inte homosexuella relationer utan enbart relationer som präglas av förtryck, utnyttjande, promiskuitet – ett mer frisläppt beteende.

Läs mer i Hemmets Vän nr 49 – 2019


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans nummer

Stora delar av Beirut i ruiner efter explosion
"Kortsiktig migrationspolitik"
"Jesus-båten blev ett begrepp i kappseglingssammanhang"
"Vi behöver fler bra barnpsalmer"
- Vi fick ett unikt läger
Ökande pandemitrend oroar
Spända Kinarelationer – Indien närmar sig EU
Radio Hope vill utmana med ett tydligt budskap
"Utan bin stannar världen"
"Jag saknar publiken"


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto
Taltidning

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies